Úvod Novinky Zaujímavosti
Rodič dnešný. Nový druh rodiča, ktorý má tieto črty
Rodič dnešný. Nový druh rodiča, ktorý má tieto črty

Rodič dnešný. Nový druh rodiča, ktorý má tieto črty

V čom sa líšia dnešní čerství rodičia od generácie, ktorá vychovávala ich? Tu je niekoľko rozdielov.

Je ešte stále zvykom nechať bábätká vyplakať zabalené v perinke? A je starostlivosť o novonarodené dieťa len povinnosťou čerstvej mamy?

Aj na tieto otázky dala odpovede autorka knihy Sprievodca rodiča dnešného a organizátorka online konferencie pre rodičov Lenka Žofajová vo vysielaní Ranných správ RTVS.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rodič dnešný

Akí sú teda čerství rodičia dnešní?

Tu sú štyri základné rozdiely medzi súčasnými čerstvými rodičmi a generáciou rodičov (dnes už starých rodičov či prarodičov), ktorá vychovávala práve ich.

  1. Digitálne technológie - v záplave informácií o tehotenstve, príprave na pôrod, šestonedelí, živote s bábätkom a samotnom rodičovstve sa nejeden z nich hľadá a aj stratí
  2. Vyšší vek - matkami a otcami sa stávajú vo vyššom veku. Na jednej strane sú zrelší, na druhej strane dieťa prichádza do ich zabehnutého osobného a pracovného života a s tým súvisia mnohé zmeny aj výzvy.
  3. Viditeľnejší otec - muži sa stávajú plnohodnotným rodičmi už od prvých chvíľ dieťaťa po pôrode, nie sú len výpomocou ženy, ktorá je nepretržite s novorodencom
  4. Návrat k prirodzenému - kontaktnému rodičovstvu

Viac o tom, akí sú moderní prvorodičia, sa dozviete vo videu.

Ranné správy RTVS môžete sledovať každý pracovný deň od 7.30 hod na Jednotke. Nájdete ich aj zadarmo a bez reklám v archíve.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia