Úvod Novinky Zaujímavosti
Štyridsať rokov nebola taká beznádej, aká je v Afganistane dnes
Štyridsať rokov nebola taká beznádej, aká je v Afganistane dnes

Štyridsať rokov nebola taká beznádej, aká je v Afganistane dnes

Prišiel ako študent do Bratislavy a stal sa vďaka prevzatiu moci Talibanom zrazu utečencom.

Dramaturgia Rádia FM zaradila aktuálne do vysielania rozhovor s profesorom Juma Haydarym. Pôsobí v Ústave chemického a environmentálneho inžinierstva Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava ako vedúci oddelenia chemického inžinierstva:

„Prišiel som do Bratislavy v roku 1988, takže som zažil komunistické obmedzenia a zmenu v roku 1989. Keď som sa chcel vrátiť domov do Afganistanu v roku 1995, už som nemohol, lebo vládu prevzal Taliban."

Afghanistan-obeť-TASR

Profesor Juma Haydary zvažoval odchod zo Slovenska do niektorej západnej krajiny, kam šli jeho spolužiaci: „Zostal som však v Bratislave a nikdy som neoľutoval."

Dnes je u nás uznávaným vysokoškolským profesorom. Za posledných 15 rokov rozbehol slovenskú spoluprácu s Afganistanom pri podpore vysokého školstva v Kábule:

„Nechcem povedať, že naše úsilie bolo zbytočné, lebo minimálne 6 študentov ročne, ktorí sa prichádzali vzdelávať na Slovensko si svoje poznatky odtiaľto odniesli, ale terajší nástup Talibanu vzbudzuje obavy."

V Kábule sa za čas prozápadnej vlády podarilo profesorovi Juma Haydarymu spolu so slovenskými učiteľmi vybudovať vzorové univerzitné pracovisko, na ktoré „chodili delegácie aj z USA sa presvedčiť, ako sa dá najúčinnejšie pomôcť Afganistanu".

Taliban nemá masy

Ako vysvetlil profesor Juma Haydary, nejde len o materiálnu pomoc. Vzdelanie nových odborníkov pre Afganistan je doteraz veľmi dôležité, veď „roky sme chodili do Kábulu viesť aj vzdelávacie kurzy, na ktoré sme mohli prijať najviac dvadsať ľudí, ale hlásilo sa ich vyše päťsto".

Rýchle prevzatie moci po stiahnutí vojsk NATO každého prekvapilo a zasiahlo najmä školstvo:

„Taliban ako slovo označuje študenta teológie. Po páde vlády Talibanu v roku 2001, ľudia vítali prozápadnú demokratickú vládu. Tá však urobila málo pre vymožiteľnosť práva pre obyčajných ľudí a mala obrovské korupčné škandály. Niektorí ľudia hľadali pomoc znova u Talibanu, ktorý zmocnel."

To však neznamená, že Taliban je masovo podporovaný, práve naopak:

„Ak nová vláda nezapojí do vládnutia viaceré etnické a iné skupiny, dôjde opäť k zdĺhavej a vyčerpávajúcej občianskej vojne. Taká beznádej nebola v Afganistane za posledných 40 rokov."

Poučení sa snažia utiecť

Profesor Juma Haydary má obavy, že vyjadrenia o zmierlivosti konania novej vlády Talibanu je „len propaganda, ktorá sa nenaplní".

Afghanistan-utečenci-TASR

A tieto obavy má väčšina afganskej verejnosti. Majú už skúsenosti s vládou Talibanu do roku 2001. V tomto náboženskom a politickom hnutí totiž pôsobia stále tie isté osoby, aké vládli pred dvadsiatimi rokmi:

„Náboženský fanatizmus, kedy sa nesmie počúvať hudba, sledovať televízia, ženy a dievčatá sa nesmú vzdelávať, podporu u Afgancov dnes už nemá."

Preto Afganci poučení, ako taká vláda vyzerá, sa snažia dnes o útek do zahraničia.

Strach ľudí hovorí za všetko

Za posledných 20 rokov sa, naopak, po získaní vzdelania napríklad na Slovensku „Afganci všetci vracali domov".

Dnes je situácia iná. Nik také rýchle prevzatie moci Talibanom nepredpokladal, „aj samotný Taliban zostal z toho prekvapený," profesor Juma Haydary si myslí:

„Ak dnes tvrdia, že ženy môžu ísť do práce, nik im neverí. Skúsenosť s vládou Talibanu je iná. Ľudia sa ich boja."

Celý zaujímavý rozhovor s profesorom Juma Haydarym si môžete vypočuť z archívu Rádia FM bez reklám a zadarmo.

Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia