Úvod Novinky Zaujímavosti
Pád dvojičiek prežili aj Slováci. Od teroristických útokov uplynulo 20 rokov
Pád dvojičiek prežili aj Slováci. Od teroristických útokov uplynulo 20 rokov

Pád dvojičiek prežili aj Slováci. Od teroristických útokov uplynulo 20 rokov

Teroristické útoky z 11. septembra patria medzi najkrutejšie udalosti v novodobých dejinách ľudstva. Prežili ich aj naši krajania, ktorých svedectvá aj po 20 rokoch tieto prinášajú mrazivé emócie.

Tento rok si pripomenieme 20. výročie teroristických útokov na Spojené štáty americké. V osudný deň roku 2001 unieslo devätnásť mužov militantnej skupiny al-Káida štyri komerčné lietadlá.

Dve z nich narazili do Twin Towers v New Yorku, čím spôsobili pád oboch veží. Hrozivé obrázky ako do budov vrážajú lietadlá, dodnes pôsobia šokujúco. Prežili aj niekoľkí Slováci.

„Mal som možnosť pozorovať pád jednej z budov. So všetkým hlukom, dymom... Boli sme ako primrznutí. To je niečo, čo sa dá len ťažko opísať," vravel pre Rádio Slovensko Igor Uhrík.

Igor Uhrík opisuje pád dvojičiek z 11. septembra. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slovenský občan v tom čase pracoval v kancelárii s priamym výhľadom na Dvojičky. Ihneď po šokujúcich momentoch nasledoval útek čo najďalej od centra diania. Na uliciach bolo množstvo vystrašených ľudí, ktorí sa snažili urobiť to isté.

„Keď sme kráčali krížom cez mesto, tak tam tiekli zástupy ľudí, ktorí sa vydávali do bezpečnejších miest. A my sme sa k nim pridali. Trvalo to asi hodinu a pol až dve hodiny," pokračoval očitý svedok útokov.

Al-Káida zneužívala deti ako živé bomby

O tri roky neskôr sa k útokom z 11. septembra 2001 prihlásil Usáma Bin Ládin, ktorý bol vodcom spomínanej militantnej skupiny al-Káida.

V nej istú dobu pôsobil aj Hanif Qadir. Krátko po invázii USA do Afganistanu totiž nedokázal pochopiť, prečo umierajú jeho nevinní krajania.

„Bolo to pre mňa veľmi emotívne. Mal som pocit, že al-Kádia pomáha obetiam. Nevedel som, kto sú, pokiaľ robili správnu vec," hovoril pre Rádio Slovensko Qadir.

Bývalý člen v tom čase žil vo Veľkej Británii a neveril nič, čo vtedy západné krajiny hlásali. Rozhodol sa tak odísť do Afganistanu a bojovať proti USA a ich spojencom priamo na mieste.

„Keď som tam prišiel, videl som spúšť. Napriek tomu, že som niečo podobné očakával, veľmi sa ma to dotklo. Zároveň som tam stretol bojovníkov z celého Stredného východu, ktorí sa k miestnym moslimom správali otrasne. To bolo pre mňa neprípustné," pokračoval v relácii RTVS Hanif Qadir.

Nedokázal sa najmä pozerať na to, ako al-Káida zneužíva nevinné deti na svoje ciele. „Sám som moslim. Čo robili oni, však nebolo v mene Islamu."

„Zneužívali deti ako živé bomby v mene mojej viery a ja som s tým nesúhlasil. Čo robila Amerika, bolo zlé, ale čo robila al-Kádia, bolo rovnako odsúdeniahodné," dodal.

Následne svoj postoj úplne zmenil a chcel bojovať proti extrémistom. Po návrate do Európy sa stal spoluzakladateľom Active Change Foundation.

Jej cieľom je zabrániť radikalizmu najmä mladých ľudí, s ktorým majú problémy vo väčšine západných krajín.

Pri útoku na Dvojičky z 11. septembra 2001 zomrelo takmer 3000 ľudí, vrátane útočníkov a až 25-tisíc ich bolo zranených.

Práve podobné organizácie, akú spoluzaložil Hanif Qadir, majú zamedziť nenávisti, ktorá je podľa jeho slov ornou pôdou pre terorizmus aj v súčasnosti.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia