Úvod Novinky Zaujímavosti
Náklady študentov sú oveľa vyššie ako kedysi
Náklady študentov sú oveľa vyššie ako kedysi

Náklady študentov sú oveľa vyššie ako kedysi

Študentský život je čoraz náročnejší. Vypočujte si rozhovor o tom, ako sa žije vysokoškolákom v súčasnosti.

Po dlhej odmlke sa opäť do školských lavíc vracajú aj študenti vysokých škôl. Keďže náklady na život počas štúdia nie sú práve najmenšie, mnohí študenti musia počas školského roka privyrábať na rôznych brigádach alebo pozíciách na čiastočný úväzok. O téme sme sa rozprávali s odborníkom na financie Mariánom Búlikom.

V mladšom veku je bežné, že si študenti zvyknú privyrábať na vreckové alebo na osobné záľuby. Vylepšiť si kvalifikáciu môžu aj na samotných pozíciách, čo ozrejmil aj v rozhovore pre Rádio Slovensko práve spomínaný odborník.

Práca popri štúdiu je náročná. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Firmy sa snažia kvôli nedostatku zamestnancov neustále posilňovať prácu so študentmi, ponúkajú mnohé stáže a tiež poskytujú rôzne mentorské programy, vďaka ktorému môžu študenti nadobudnúť cenné skúsenosti pre budúcu kvalifikáciu po absolvovaní vysokej školy.

Náklady sú vyššie ako kedysi

Študenti už nemajú toľko voľného času ako predtým. „Medzi hlavné dôvody je možné zaradiť najmä rastúce nároky na školách alebo vyššie náklady na život, vďaka čomu majú študenti výrazne menej času na seba ako v minulosti," vysvetlil odborník.

Podľa prieskumov pracuje väčšina študentov priemerne päť až dvadsať hodín týždenne.

Pokiaľ sa do toho pripočíta čas strávený na prednáškach a poctivej príprave, tak študent odpracuje ďaleko viac ako bežný zamestnanec. „V tomto zmysle to majú študenti ťažšie ako kedysi," dodal na záver odborník.

Foto: Shuttestock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia