Úvod Novinky Zaujímavosti
Čo bráni ženám v podnikaní? Kľúčom je sebadôvera
Čo bráni ženám v podnikaní? Kľúčom je sebadôvera

Čo bráni ženám v podnikaní? Kľúčom je sebadôvera

Vypočujte si rozhovor o podnikateľkách a faktoroch, ktoré ich ovplyvňujú.

Už dlhšiu dobu patrí Slovensko do zoznamu krajín, v ktorých podniká veľmi málo žien. Dôvody môžu byť viaceré, no stále pre mnohých neznáme. Prečo sa to deje a ako podnietiť, aby u nás začalo podnikať viac žien? Rozprávali sme sa s Magdalénou Adamus zo Slovenskej akadémie vied.

Ako dosiahnuť aby u nás podnikalo viac žien Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z prieskumov vyplýva, že za toto dianie môže viacero objektívnych faktorov, ktoré môžeme vnímať za prekážky v podnikaní. Rozhodne veľkú rolu zohrávajú neustále trvajúce rodové stereotypy, avšak veľmi často je o to hlavne o ľudskej sebadôvere.

Je dôležité veriť si

Mnoho žien sa bojí a tým automatický upadá viera vo vlastné schopnosti. Základným kritériom je zistiť, čo si človek skutočne myslí o sebe samom a či sa vôbec podobáme na skutočného podnikateľa.

Viaceré štúdie dokazujú, že podnikatelia mávajú väčšinou silnejšie stereotypno-maskulinné charakteristiky, no nemusí to byť vždy tak.

Ako povzbudiť ženy k podnikaniu?

Je potrebné zvyšovať viditeľnosť úspešných podnikateľov, ktorí sa prezentujú ako bežní ľudia. Malo by sa hovoriť viac o štatistikách. Podniky založené ženami sú veľmi úspešné a prezentujú sa vo veľmi stabilných a ziskových číslach.

Pokiaľ sa bude naďalej dariť viacerým podnikateľkám, nielenže dokáže presvedčiť ďalšie ženy k podnikaniu, ale takisto otvoriť cesty k mnohým investorom, ktorí podporia viaceré kreatívne nápady.

Foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia