Úvod Novinky Zaujímavosti
Školskú tašku by deti nemali nosiť na jednom ramene, radí ortopedička
Školskú tašku by deti nemali nosiť na jednom ramene, radí ortopedička

Školskú tašku by deti nemali nosiť na jednom ramene, radí ortopedička

Školský rok je už v plnom prúde a triedy opäť zapĺňajú školáci. Každý z nich si ráno navlečie na chrbát školskú tašku, ktorá vie byť ale neraz pomerne ťažká.

To môže spôsobiť veľké problémy, najmä s chrbticou . „Pokiaľ taška nie je dobre upnutá, tak sa dieťa hrbí a nadhadzuje si ju. Dôležité je mať tašku upnutú aj okolo pása."

„Pri ťažšej váhe sa tak vyhneme kompenzačnému zakláňaniu," povedala v Dámskom klube ortopedička MUDr. Blažena Brozmanová .

Napriek tomu vidíme deti nosiť svoj vak, plný žiackych pomôcok neraz aj na jednom ramene . Zvyčajne to robia deti z frajeriny, no následky to môže mať naozaj vážne.

„Pri takomto sústavnejšom nosení môže totiž nastať skoliotické držanie, z ktorého už nie je ďaleko ku skolióze, teda zakriveniu bočnej chrbtice," pokračovala odborníčka v relácii RTVS .

Mobilný telefón zaťažuje chrbticu

Nástrahy zdravotných komplikácií číhajú na deti aj počas vyučovania. Nie je to len o nosení školskej tašky.

Častokrát deti unavuje zdĺhavý učebný rozvrh a vplyvom únavy si neraz podopierajú hlavu rukami.

Žiak je následne zhrbený a dokonca sa občas až na lavicu zvalí. To takisto nevplýva dobre na držanie tela. V takejto polohe však vidíme deti aj mimo škôl, najmä keď pozerajú do mobilných telefónov .

„Áno, dieťa ma vtedy sklonenú hlavu aj pri voľnočasových aktivitách. Deje sa to často pri učení, keď je dieťa sklonené nad knihami. Ale pri „mobilovaní" je to tak prakticky neustále," dodala detská ortopedička.

Peračník s motívom Zázračný ateliér.

Aby ste svojim deťom zabezpečili správne držanie tela , stačí ich na to upozorniť. Nevadí aj keby ste im do tašky pribalili ďalšie veci. Záťaž treba vhodne rozložiť a kompenzovať spomínanými radami detskej ortopedičky.

Pokiaľ túžite svojim školákom urobiť radosť zo školy, obdarujte ich kufríkom na výtvarné pomôcky či peračníkom, ktoré nájdete priamo v eshope RTVS .

Určite sa potešia tričkám s motívom Škriatka Breptíka či zástera s motívom Zázračného ateliéru .

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia