Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako bude vplývať tretia vlna na duševné zdravie, závisí to od každého zvlášť
Ako bude vplývať tretia vlna na duševné zdravie, závisí to od každého zvlášť

Ako bude vplývať tretia vlna na duševné zdravie, závisí to od každého zvlášť

Tretia vlna pandémie koronavírusu je na Slovensku už v plnom prúde. Za všetko hovoria čísla, keď od začiatku septembra stúpol denný prírastok o polovicu.

Kým začiatkom mesiaca sa rátali pozitívne vyhodnotené testy na stovky, minulý týždeň ich pribúdalo denne viac ako tisíc.

Dokopy mal vírus COVID-19 začiatkom minulého týždňa na Slovensku bilanciu takmer 406-tisíc infikovaných a viac ako 12,5-tisíc mŕtvych.

Tretia vlna je už podľa mnohých odborníkov nezvratná. Ako na ňu však zareagujú ľudia, ktorí sú už o neustálych zmien vyčerpaní, nevie predpokladať nik.

Pečie celé Slovensko mobilný banner

„Nemyslím si, že sa dá plošne hovoriť o tom, ako sa ľudia budú správať. Všetko závisí od konkrétnej osoby, ako prežívala a zvládala prvú či druhú vlnu," povedala v relácii K veci sociologička zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Barbara Lášticová.

„Všetko závisí od takzvanej nezdolnosti reziliencie, čo je tzv. psychologická kvalita jedinca, ktorá umožňuje ľuďom zvládať krízové situácie a vyjsť z nich ešte silnejší než boli predtým," upresňuje.

Dopad tretej vlny na duševné zdravie. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sociologička ďalej uviedla, že na spomínanú odolnosť ľudí vplýva aj množstvo ďalších faktorov, ako napríklad psychologické zdroje, sociálna opora, ale aj finančné zázemie.

„Lebo mnohí prišli o prácu a podnikatelia zase o zisky. Teraz už to len stojí na tom, či sa ľuďom nevybili baterky a nemajú už všetkého plné zuby," uvažuje sociologička SAV.

Podľa prieskumu SAV však môžeme očakávať u ľudí väčšiu silu. Výsledky totiž priniesli informácie, že Slováci cez leto veľa oddychovali na dovolenkách a cítili sa lepšie, ako to bolo počas obdobia medzi prvou a druhou vlnou pandémie.

„Časť ľudí je zaočkovaných a majú pocit väčšieho bezpečia. Preto môžu brať niektoré veci na ľahšiu váhu. Časť ľudí ale zaočkovaná nie je, a tí budú mať časom problém," dodáva Barbara Lášticová.

Tretia vlna má byť krátka

Viacero odborníkov sa zhoduje, že tretia vlna pandémie koronavírusu bude kratšia, no o to intenzívnejšia. Vychádzajú z toho, že delta variant má kratšiu inkubačnú dobu a rýchlejší priebeh.

Indikuje to, že ľudia sa musia pripraviť na rovnaké opatrenia, ktoré zažívali pred letom. Stačí to všetko vydržať a bude dobre.

„Lenže dobre ešte ani nebolo. V prvej vlne sme žili v predstave, že veď to prejde a budeme žiť ako predtým. Potom ale prišla druhá vlna a veľké očakávania od očkovania, no dorazila silnejšia mutácia delta variantu," vraví sociologička SAV.

„Mnohí zaočkovaní ju dostanú, aj keď budú mať slabší priebeh ako tí nezaočkovaní. Závisí to aj od miery optimizmu a viery človeka v budúcnosť, že to zvládneme, ak budeme dodržiavať všetky opatrenia."

„Teraz už totiž vieme, čo sa stane, pokiaľ budeme mať opatrenia nastavené príliš slabo," dodala Barbara Lášticová.

Tému koronavírusu a následky tretej vlny na Slovensku si môžete vypočuť v celej relácii K veci aj ako podcast.

Sociologička v nej ešte odpovedala na ďalšie zaujímavé otázky, ktoré sa týkali aj domáceho násilia či neustálej zmeny spôsobu práce na home office a opačne.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia