Úvod Novinky Zaujímavosti
Čas riadiť nedokážeme, hodnoty áno
Čas riadiť nedokážeme, hodnoty áno

Čas riadiť nedokážeme, hodnoty áno

Šetrenie času prostredníctvom správne nastavených hodnôt je overenou metódou mnohých odborníkov.

Pojem time manažment ostal v poslednej dobe veľmi populárny. Čoraz viac ho môžeme počuť v našom okolí, sú o tom rôzne knihy aj školenia. Viacerí odborníci však upozorňujú, že čas riadiť nedokážeme a máme ho všetci k dispozícii každý deň rovnako. Rozprávali sme sa s neuropsychológom Robertom Krause.

102109270748; time managment neexistuje Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Time manažment

Z neuropsychplogického hľadiska time manažment neexistuje. Ľudia nedokážu manažovať čas, ale dokážu riadiť svoje hodnoty. Čas nám v skutočnosti slúži len ako pomyselný ukazovateľ našej pozornosti. Pokiaľ sa chceme rozprávať o time manažmente, mali by sme hovoriť o value manažmente, čiže riadení našich hodnôt.

„Miesto snahy vedieť ovládať čas by sme sa mali poriadne naučiť pracovať s našimi hodnotami. Vo finále zistíme, že máme omnoho viac času a to práve vďaka tomu, že sme si v nich urobili poriadok," objasnil doktor.

Nastavenie hodnôt

Hodnoty môže mať každá osoba úplne odlišné. Pre niekoho je priorita rodina, zdravie, šport sebarozvoj alebo práca. V momente, keď má človek správne nastavené hodnoty, tak následne vie s nimi lepšie pracovať.

„Výsledkom môže byť lepšia orientácia v ceste, ktorou sa chce človek vybrať. Plánovanie šetrí sekundy, pretože sme lepšie zorientovaní a vieme na čo sa máme sústrediť. Pokiaľ vydržíme byť disciplinovaní, tak môžeme určite počítať s výsledkami, ktoré sme si na začiatku stanovili," dodal na záver neuropsychológ Robert Krause.

Foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia