Úvod Novinky Zaujímavosti
Výsledky prieskumu o Slovákoch a konšpiráciách sú nelichotivé
Výsledky prieskumu o Slovákoch a konšpiráciách sú nelichotivé

Výsledky prieskumu o Slovákoch a konšpiráciách sú nelichotivé

K najobľúbenejším patria tie o ochorení Covid-19 či vakcinácii.

Každý piaty obyvateľ Slovenska inklinuje ku konšpiračným teóriám, vyplýva z výsledkov nového prieskumu spoločnosti Median.sk.

„Najobľúbenejšie" konšpiračné teórie sú tie o pristátí na Mesiaci, tzv. čipovaní obyvateľstva namiesto očkovania proti covidu, nechýbajú ani „zaručené" informácie o páde Svetového obchodného centra v New Yorku.

210930_K veci_web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Konšpirácie nie sú v našej spoločnosti novinkou. Odkedy používame internet a sociálne siete, šíria sa rýchlo a nekontrolovane.

Zaujímavosťou je, že bludy sa šírili už v 18. storočí v Anglicku a rovnako súviseli s očkovaním. Hovorilo sa, že kto dostane vakcínu proti kiahňam, zmení sa na kravu.

Nie všetci nezaočkovaní musia okamžite veriť konšpiračným teóriám

Ako uviedol Michal Mislovič z Median-u, obľúbenou konšpiračnou teóriou Slovákov je tá o chemtrails. Za posledných niekoľko mesiacov však dominujú pochybné informácie o covide a očkovaní.

Rozhodne neplatí, že nezaočkovaný človek sa rovná vyznávačovi konšpiračných teórií. Aj medzi ľuďmi, ktorí už dostali vakcínu, sa nájdu takí, ktorí veria rôznym hoaxom. Tvrdia, že sa dali zaočkovať aj preto, že to vyžaduje ich práca či nadriadený.

Zaujímavou skupinou sú ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, no zároveň neveria konšpiračným teóriám. Ako vraví Mislovič, táto skupina argumentuje tým, že jej chýbajú dodatočné informácie o bezpečnosti očkovacej látky, alebo sa boja vedľajších účinkov.

Viac o téme v programe K veci.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia