Úvod Novinky Zaujímavosti
Bolesť hlavy nie je migréna. Poznáte rozdiel?
Bolesť hlavy nie je migréna. Poznáte rozdiel?

Bolesť hlavy nie je migréna. Poznáte rozdiel?

Ako rozpoznať migrénu a čo robiť, aby sme sa jej zbavili? Aj na tieto otázky odpovedal primár neurológie Martin Kucharík.

V jesenných mesiacoch sa u mnohých ľudí vyskytujú aj nepríjemné bolesti hlavy, ktoré dokážu pokaziť celý deň a neraz ich dokáže zastaviť iba tabletka proti bolesti.

Príčinou je podľa Martina Kucharíka predovšetkým časté striedanie počasia a s ním spojené zmeny tlaku. Kedy však ide o bežnú bolesť hlavy a kedy je na vine migréna?

Migréna je, na rozdiel od bolestí hlavy spojených s počasím či fyzickou námahou, typickou bolesťou hlavy, ktorá je od ostatných odlišná," vysvetlil v relácii Dámsky klub neurológ Kucharík.

Dámsky klub - Mudr. Kucharík.png

Vyskytuje sa prevažne na jednej strane hlavy, veľmi často je sprevádzaná aj inými príznakmi, ako napríklad nevoľnosťou alebo zvracaním, citlivosťou na svetlo a na zvuk a obvykle trvá dlhšie," uviedol Kucharík a dodal, že migréna môže trvať niekoľko hodín, no potrápiť nás môže až tri dni.

Ľudia, ktorí s migrénou bojujú už dlhšie, majú podľa primára skúsenosti, že bolesť sa objavuje v istých typických situáciách. Prepuknúť môže napríklad pri únave, pri fyzickom vyčerpaní, no objaviť sa môže aj ako následok hladu.

Ženy vs. muži

Migréna patrí k ochoreniam, ktoré častejšie postihujú ženy. Na vine sú podľa slov primára predovšetkým hormóny.

Ženy majú častejšie migrény v období menštruácie. Rizikovým obdobím je aj prvá menštruácia u dievčat a tiež tehotenstvo - najmä krátko po otehotnení a pred pôrodom," uvádza Kucharík. Migréna sa u žien objavuje aj počas dojčenia či v období klimaktéria, čiže prechodu.

Dôležité je spoznať príčiny

Primár zdôrazňuje, že je dôležité všímať si, v akých situáciách prepukne migréna. Práve spúšťače sú dôležitým záchytným bodom, ktorý nám môže pri boji s migrénou pomôcť. Medzi najčastejšie spúšťače migrény patrí:

  • únava
  • hlad
  • nedostatok spánku
  • iné telesné ochorenie
  • silná vôňa
  • určité druhy potravín či alergia

Spúšťače sú však u každého iné a ako uviedol primár, vyskytnúť sa môžu až 24 hodín pred vypuknutím migrény. Ak cítite, že sa u vás začína spúšťať migréna, pomôcť vám môžu tabletky obsahujúce triptany, ktoré zabránia rozvinutiu migrény.

Liečba migrény

Čo však robiť, ak nepomáha sledovanie a eliminácia spúšťačov? Ak vás migréna trápi iba zriedkavo, Kucharík odporúča užiť bežné analgetikum.

U pacientov, ktorí majú migrénu skutočne raz za čas, sú úplne postačujúce bežné analgetiká, ako napríklad paracetamol či ibuprofen - niekedy v kombinácii s kofeínom."

V prípade, že sa u vás migréna objavuje častejšie, je vhodné nasadiť preventívnu liečbu. Tá je založená na pravidelnom užívaní tabletky, ktorá zabraňuje prepuknutiu migrény.

Pacient užíva tabletku pravidelne, aby nedochádzalo k záchvatom, alebo aby sa znížila ich frekvencia," objasnil Kucharík. Na záver nám Kucharík predstavil aj modernú liečbu migrény, ktorou je injekčná aplikácia protilátok. 

Pre viac podobných tém si zapnite Dámsky klub každý pracovný deň o 12:20 hod. na Jednotke.

Ak ste nestihli premiéru relácie, všetky odvysielané časti nájdete aj v našom archíve, kde si ich môžete pozrieť zadarmo a bez reklám.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia