Úvod Novinky Zaujímavosti
Film Interstellar ako fikcia? Hosť v Experimente tvrdil opak
Film Interstellar ako fikcia? Hosť v Experimente tvrdil opak

Film Interstellar ako fikcia? Hosť v Experimente tvrdil opak

Milovníkom sci-fi určite netreba predstavovať hollywoodsky trhák s názvom Interstellar. V tejto snímke hľadajú výskumníci možnosť prežitia ľudstva na iných planétach.

Režisér Christopher Nolan podal príbeh veľmi pútavo a realisticky. Jedným z hlavných dôvodov boli konzultácie s popredným teoretickým fyzikom Kipom Thornem.

Držiteľ Nobelovej ceny za fyziku z roku 2017, ktorú dostal za objavenie a detekovanie gravitačných vĺn, deformujúce časopriestor, v relácii RTVS Experiment podrobne vysvetľoval dôležité dejové línie filmu.

V jednej z nich hlavný hrdina Cooper, ktorého stvárnil oscarový herec Matthew McConaughey, v istom momente prekročí hranicu okolo čiernej diery. A potom sa vráti späť, čo zatiaľ nie je dokázané.

Interstellar oceňujú aj vedci

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hoci je Kip Thorne rešpektovaným teoretikom, táto myšlienka vzišla z jeho hlavy. „Je to tak. Sám so to navrhol,“ priznal americký teoretik.

„Čo sa tam stalo, je to, že Cooper sa dostal do stredu čiernej diery, kde nastala singularita, ktorú riadi kvantová fyzika. On sa odtiaľ snaží získať informácie, aby dokázal doma ovládať gravitáciu.“

„Zachytí ho však „teserakt“ – vesmírne plavidlo, ktoré dokáže cestovať do veľmi veľkej diaľky – štvordimenzionálneho vesmíru a priestoru. Tým pádom unikne z čiernej diery, cez štvrtý rozmer,“ vysvetľoval zložitú zápletku Kip Thorne, ktorá vychádza priamo z fyziky, matematiky a teórie relativity.

Vďaka jeho poznatkom je film Interstellar dodnes vysoko oceňovaným dielom aj medzi vedcami. Všetky informácie vo filme totiž vychádzajú zo spomínaných vedeckých faktov, ktoré v súčasnosti ľudstvo pozná.

Červie diery a štvrtý rozmer

Vo filme sa však hlavný hrdina dostane aj tzv. červiou dierou zo vzdialeného vesmíru späť k Saturnu. Podľa teórie relativity by mohli takéto skratky existovať, no stále sú len v rovine teórie.

„Je to jedna za najhlbších otázok a zatiaľ na ňu nemáme odpovede, lebo nepoznáme dobre zákony fyziky. Čo vieme, že červia diera je niečo ako diera v jabĺčku. Ide o akýsi tunel s dvojrozmernými stenami,“ vysvetľuje držiteľ Nobelovej ceny.

Kip Stephen Thorne

  • po odchode do dôchodku sa venuje popularizácii vedy
  • píše literatúru faktu či poézie
  • je spoluautorom scenára k sci-fi filmu Interstellar
  • Slovensko navštívil ako hosť ESET Since Award, kde vyhlasoval tohtoročného laureáta

„Vesmírne červie diery však prechádzajú cez štvorrozmerný priestor, a teda majú trojrozmerné steny. Tým sa dostávame do štvrtého rozmeru. Tieto steny sa prirodzene navzájom priťahujú a kolabujú,“ tvrdí ďalej Kip Thorne.

Zároveň dodáva, že v prípade cestovania cez takéto diery, by sme v dôsledku spomínaného kolapsu stien, zahynuli.

„Aby sme tomu zabránili, musíme do nej čosi vložiť, čo bude držať tie steny od seba. Vieme, aká hmota to robí. Zdá sa však, že v súčasnosti nedokážeme také množstvo tejto látky ako ľudstvo vyrobiť,“ dodal na záver 81-ročný vedec.

Kip Thorne však nehovoril len o filme Interstellar. Počas rozhovoru s Gregorom Marešom podrobne vysvetlil aj svoj objav detekcie gravitačných vĺn, ktoré deformujú časopriestor.

Ak vás táto téma zaujala celú reláciu Experiment si môžete pozrieť v našom archíve.

Samotnú reláciu vysielame v pondelok na Dvojke od 21:40 h. a v repríze na druhý deň od 13:20 h.

FOTO: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia