Úvod Novinky Zaujímavosti
Ak vám niekto klame do očí, zostaňte nad vecou
Ak vám niekto klame do očí, zostaňte nad vecou

Ak vám niekto klame do očí, zostaňte nad vecou

Ocitli ste sa v situácii, keď vám klame niekto, kto sa tvári ako váš priateľ? Odborníčka radí, ako sa zachovať.

Nepríjemným a konfliktným situáciám by sme sa mali vyhýbať. Akonáhle sa človek ocitne v konflikte, jeho telo okamžite zareaguje. Svaly sa stiahnu a prietok celkovej energie sa môže pozasekávať. Takýto stav sa neskôr môže podpísať nielen na našom duševnom, ale aj fyzickom zdraví.

Toto sa môže odrážať na znižovaní imunity, na zdravotnom stave. Ale aj napríklad na tých psychických starostiach – buď je to nespavosť, alebo sú ľudia viac podráždení, alebo sa viac hádajú,“ uviedla v Dámskom klube odborníčka na neverbálnu komunikáciu Monika Stehlíková.

Dôležitý je pokoj

Ako sa však vyhnúť hádke vo chvíli, keď nám niekto klame priamo do očí? Podľa Stehlíkovej je dôležité zamerať sa na seba a nereagovať na druhú stranu. Najhoršou reakciou je totiž protiútok, ktorý by nám vzal našu energiu.

Takéto situácie by sme mali vnímať ako životné lekcie, ktoré nás majú niečo naučiť.

Dámsky klub - hádka.png

Možno sa mám naučiť zadať jasnú hranicu. Možno sa mám naučiť vážiť si samého seba natoľko, že si poviem, že takýto vzťah nechcem. A možno sa mám tomu prizerať a rozvíjať u seba súcit,“ povedala Stehlíková. Človek, ktorý klame, s najväčšou pravdepodobnosťou hlboko vnútri trpí.

V prípade, že sa zameriame na seba a na náš vnútorný pokoj, v našom tele sa spustia regeneračné procesy, vďaka ktorým sa budeme cítiť uvoľnenejšie.

Ak sa, naopak, budeme zaoberať druhou stranou a budeme od nej očakávať zmenu správania, naše telo stuhne. Na vine je sympatikus, teda časť autonómneho nervového systému. Ten spôsobuje nabudenie organizmu a vyvoláva pocity nebezpečenstva.

Môžem napríklad povedať: ´Takto sa so mnou nerozprávaj!´. Jednoducho, postavím sa za seba bez toho, aby som riešil tú druhú stranu,“ vysvetlila odborníčka.

Stehlíková na záver dodala, že je zbytočné zaoberať sa problémami neúprimných ľudí, ktorí nás oberajú o energiu. Tú totiž potrebujeme na riešenie vlastných problémov.

Podobným zaujímavým témam sa venujeme v Dámskom klube každý pracovný deň o 12:20 hod. na Jednotke. Všetky odvysielané časti si môžete pozrieť aj online a bez reklám v našom archíve.

FOTO: RTVS a Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia