Úvod Novinky Zaujímavosti
Akí sú Slováci investori? Odpovedá relácia Peniaze
Akí sú Slováci investori? Odpovedá relácia Peniaze

Akí sú Slováci investori? Odpovedá relácia Peniaze

Slováci sú konzervatívni investori. Chýba im chuť riskovať.

Prečo Slováci nie sú agresívnymi investormi? „Slováci majú už len vo svojom názve zakódované slovo. S tým skôr súvisia sociálne potreby, spôsob života v komunitách, oceňovanie, pomáhanie si či porozprávanie sa. To sú priority Slovákov, ktorí nemajú vo svojej DNA to, aby boli expanzívni,“ vysvetľuje psychologička Zuzana Porubčanová.

Chuť riskovať a investovať zatiaľ Slovákom chýba. „Slováci sú konzervatívni investori. Mnoho z nich ani nevie, aký rozdiel je medzi investovaním a bežným sporením,“ myslí si finačný odborník Elizej Macho

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Väčšina majetku v nehnuteľnosti

Slováci majú podľa štúdií Národnej banky Slovenska väčšinu majetku vo vlastnej nehnuteľnosti a následne vo vkladoch. „Najväčšiu časť majetku tvoria vlastné nehnuteľnosti na bývanie. Keď sa pozrieme na čistý finančný majetok, tak Slováci sú najchudobnejší v eurozóne. Máme veľmi malý podiel majetku v investíciách alebo v peniazoch, ktoré potom môžeme používať,“ hovorí Juraj Porubský.

Reláciu Peniaze s moderátorkou Helenou Tomkovou vysielame každý utorok po 22:00 hod. na Jednotke. Všetky odvysielané časti sú k dispozícii v archíve na webe RTVS. 

Foto: shutterstock


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia