Úvod Novinky Zaujímavosti
Vďačnosť je bránou k šťastiu. Žite v prítomnosti
Vďačnosť je bránou k šťastiu. Žite v prítomnosti

Vďačnosť je bránou k šťastiu. Žite v prítomnosti

Vďačnosť nie je iba emócia. Ak ju budete pravidelne trénovať, váš život bude šťastnejší.

Z vedeckých zistení vyplýva, že pocit vďačnosti dokáže vyvolávať pozitívne zmeny v ľudskom mozgu. O tom, ako vďačnosť ovplyvňuje našu myseľ aj život a ako ju trénovať v rádiu FM hovorila psychologička Zuzana Šofraneková.

Pocity šťastia väčšinou podmieňujeme. Hovorím si, že budem šťastný, keď ma povýšia, keď si kúpim to vysnívané auto,“ povedala Šofraneková.

Takto pocity vďačnosti neustále posúvame do budúcnosti a neprežívame ich v prítomnom okamžiku. V dôsledku toho sa ocitáme v začarovanom kruhu a namiesto šťastia pociťujeme nedostatok a nešťastie.

Všímajte si každodenné drobnosti

Vedci z Kalifornskej univerzity však zistili, že ak sa naučíme vedome prežívať vďačnosť, budeme schopní zlepšiť aj prežívanie šťastia. Základom je všímať si drobné radosti všedných dní, ktoré sa už pre nás stali samozrejmosťou.

Vedomá vďačnosť - denník.png

Šofraneková prezradila, že skvelým spôsobom, ako trénovať vďačnosť, je tzv. denník vďačnosti.

Funguje to tak, že si každý deň napíšeme do zápisníka aspoň tri veci, za ktoré môžeme byť vďační. Môžu to byť situácie, ktoré sa odohrali v ten deň, ale aj situácie z minulosti. Ide o to, aby sme vďačnosť vykonávali vedome a pravidelne,“ priblížila.

Dôležité je, aby sme našu pozornosť upriamili na veci, ktoré nás tešia a dodávajú nám pozitívnu energiu. Akonáhle našu myseľ zaplníme príjemnými vecami, budeme šťastní bez ohľadu na vonkajšie okolnosti, ktoré častokrát nemôžeme ovplyvniť.

FOTO: Pexels

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia