Úvod Novinky Zaujímavosti
Dlhodobý vzťah nie je pre pohodlných ľudí, tvrdí párová terapeutka
Dlhodobý vzťah nie je pre pohodlných ľudí, tvrdí párová terapeutka

Dlhodobý vzťah nie je pre pohodlných ľudí, tvrdí párová terapeutka

Žili šťastne, až kým nepomreli... Alebo nie?

Partnerský vzťah sa zväčša začína nádherným zamilovaným obdobím. Toto obdobie sa však raz skončí a zo vzťahu sa stáva miesto, ktoré nám môže poskytnúť bezpečie, blízkosť a lásku.

Čo je dôležité pre dlhotrvajúci a najmä hlboký vzťah, sme sa v Dámskom klube opýtali párovej terapeutky Jolany Kusej.

Partnerský vzťah neznáša sebectvo, neznáša egoizmus. Nemôže byť jeden človek centrom rodiny. Tie centrá musia byť viaceré a tým centrom musí byť vzťah. Človek musí mať empatiu, musí byť schopný lásky,“ priblížila Kusá.

Dámsky klub - manželstvo.png

Dodala, že dlhodobý manželský zväzok je namáhavá práca. Ak sa niekomu nechce budovať rodinu, prispôsobovať sa nárokom partnera či rodiny, starať sa o domácnosť, nemal by do manželstva vstupovať.

Pre dobrý vzťah je totiž nutné spoločné úsilie a každodenná práca na vzťahu.

Hádky vzťahu škodia

Vraví sa, že hádky sú korením partnerského vzťahu a vzťah bez hádok nemôže dlhodobo fungovať. Kusá má však celkom iný názor.

Hádky sú kontraproduktívne pre vývin vzťahu. Všetky tie mýty, že hádka vyčistí ovzdušie... Nie, v hádke sa iba zraňujeme. V hádke sa používajú silové slová, zlosť, hnev. Je dobré, ak vieme v párovom vzťahu tieto emócie krotiť,“ uviedla.

Nie hádky, ale vzájomná úcta a rešpekt sú korením dobrého vzťahu. Kusá dodáva, že budovanie vzťahu je založené na vzájomnej komunikácii a kompromisoch.

V závere Kusá zdôraznila, že dôležitý je rešpekt k názorom partnera. Vo vzťahu budú vždy prítomné dve pravdy, dva pohľady na svet. Je len na nás, či to prijmeme a budeme tieto rozdiely vnímať pozitívne, alebo ako podnety k hádke.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia