Sezóna jesenného ovocia je už za nami, no ak vám v chladničke zostalo zopár sliviek, môžete si pripraviť lahodný obed.
Ak ste na slivkové gule dostali chuť, ale nemáte čerstvé slivky, nezúfajte. Použiť môžete aj zmrazené ovocie.
Recept nám v relácii Tajomstvo mojej kuchyne ukázal známy šéfkuchár Michal Konrád. Spolu s Robom Pappom si vzali do parády tradičný recept, ktorý niekoľkými menšími zmenami priviedli k dokonalosti.
Pomoc
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ako prezradil Michal, recept pochádza z kuchyne jeho prarodičov:
„Tá plnka, ktorá išla dovnútra, bola vždy na báze sezónnosti. To znamená, že keď v máji začali jahody, tak sme robili jahodové gule. Potom, keď boli marhule, tak tam zase išli marhule,“ vysvetlil.
Pomoc
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Slivkový džem a posýpka z vianočky
Kým v klasických slivkových guliach sa využívajú slivky len ako plnka, Michal Konrád urobil chutnú zmenu.
Z časti sliviek pripravil čerstvý džem, ktorý neskôr použil na poliatie slivkových gulí. Vďaka badiánu mal džem znamenitú vôňu aj chuť.
Pomoc
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Netradičná bola aj posýpka. Tá totiž nebola pripravená zo strúhanky, ale zo sušenej vianočky.
Nastrúhanú vianočku naši kuchári použili aj na samotné cesto, ktorého základom je tvaroh, maslo a krupica.
Výsledkom je lahodný hlavný chod, ktorým by ste neurazili ani hostí v luxusnej reštaurácii.
Želáme vám dobrú chuť!
Pre viac skvelých receptov nezabudnite sledovať Tajomstvo mojej kuchyne každú nedeľu o 18:15 hod. na Jednotke. Ak ste nestihli premiéru, všetky odvysielané časti si môžete pozrieť v našom archíve zadarmo a bez reklám.
FOTO: RTVS