Úvod Novinky Zaujímavosti
Očkovať deti plošne, aby sme nezatvárali školy? Lekári sa vyjadrili
Očkovať deti plošne, aby sme nezatvárali školy? Lekári sa vyjadrili

Očkovať deti plošne, aby sme nezatvárali školy? Lekári sa vyjadrili

Slovensko má aktuálne proti COVID-19 zaočkovaných 43 percent obyvateľstva, vrátane desiatok tisíc detí.

V triede máme pozitívneho žiaka na COVID-19. Takýto oznam dostáva v súčasnosti opäť väčšina rodičov. Nasleduje kolobeh udalostí: testovanie, informovanie osôb, s ktorými boli kontakte atď.

Očkovať či neočkovať deti na COVID-19? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Určite to nie je niečo, čo by chcela väčšina z nich podstupovať. Realita je však iná.

Riešením môže byť očkovanie detí do 12 rokov. Otázka je, koľko rodičov bude ochotných nechať svoje ratolesti zaočkovať.

„Myslím si, že z detí do 12 rokov, zatiaľ nie je zaočkovaný skoro nik. Medzi 11 a 12 rokom sa očkujú deti, ktoré sú kompromitované aj inou chorobou,“ vravela vo vysielaní Rádia Regina Stred pediatrička Lýdia Hunáková.

Podľa jej slov budú rodičia s očkovaním skôr čakať, kým ich deti nedovŕšia vek 15 rokov. Do tohto však vstupuje ďalší problém – rizikové skupiny detí, ktorým sa očkovanie odporúča.

„Ide o choroby diabetes mellitus, cukrovka, detské mozgové obrny, detské neurologické ochorenia či ochorenia dýchacích ciest, resp. astma bronchiale,“ uviedla ďalej pediatrička všeobecnej ambulancie pre deti a dorast v Banskej Bystrici.

Neočkujem deti kvôli hlúpym ľuďom

Očkovať deti odporúčajú odborníci aj vtedy, pokiaľ dieťa vyrastá vo viacgeneračnej rodine. „Áno, ale toto by som s každým konzultoval individuálne.“

„Ale plošne očkovať deti, tak, ako to prezentujú iní ľudia, aj odborníci, to považujem za nesprávne,“ povedal už hlavný lekár Banskobystrického samosprávneho kraja.

Plošné očkovanie detí, nie je riešenie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Rádiu Regina Stred ďalej zdôraznil, že na Slovensku zatiaľ žiadne dieťa nezomrelo na COVID-19.

„To sa ale môže zmeniť. Máme však vedomosť, že majú následky. Nebezpečný je najmä zápal srdcového svalu po vírusovej infekcii a môže sa to vyskytovať aj po „COVIDe“,“ dodal hlavný lekár.

Podľa jeho slov sa však zatiaľ sa nejaví, že by COVID-19 spôsoboval väčšie ochorenie, oproti vírusom, ktoré spôsobujú zápal srdcového svalu.

„To by sme museli očkovať proti všetkým vírusom, ktoré spôsobujú takúto chorobu,“ myslí si hlavný lekár Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ten zároveň dodal, že neodporúča očkovať deti len preto, „že sa niektorí hlúpi ľudia nechcú očkovať.“

Viac medicínskych tém, nielen o koronavíruse, si môžete vypočuť aj v našom podcaste Vademecum či ďalších častiach jednotlivých programov Slovenského rozhlasu.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia