Úvod Novinky Zaujímavosti
O feminizme v Trochu inak: Tradičné rozdelenie rolí škodí aj mužom
O feminizme v Trochu inak: Tradičné rozdelenie rolí škodí aj mužom

O feminizme v Trochu inak: Tradičné rozdelenie rolí škodí aj mužom

Petr Bittner hovoril o feminizme, rodičovskej dovolenke aj o tom, čo prispieva k nízkej pôrodnosti.

Muži si ešte stále myslia, že účelom feminizmu je zničiť alebo potrestať mužov,“ zasmeje sa hneď v úvode Adelin hosť, držiteľ ocenenia Genderman, Petr Bittner. Sám sa však označuje za feministu.

Myslím si, že feminizmus je myslenie, ktorého cieľom je oslobodenie žien,“ vysvetľuje a dodáva, že ženy boli počas celej histórie utláčané a zväzované najrôznejšími stereotypnými predstavami.

Feminizmus je podľa Bittnera najmä snahou o vnesenie rovnováhy do spoločnosti, v ktorej nemajú muži a ženy stále rovnaké postavenie ani možnosti.

Ako príklad uvádza snahu o skĺbenie kariéry a rodinného života. Keď žena nastupuje do novej práce alebo si buduje kariéru, ihneď prichádzajú otázky týkajúce sa rodiny a detí. Mužov sa na spojenie pracovného a rodinného života nik nepýta.

Zmenilo ho narodenie dcéry

Podľa Bittnera sa však atmosféra v spoločnosti mení a aj vo svojom okolí pozoruje, že pribúda stále viac mužov, ktorí sa prikláňajú k feminizmu.

Domnieva sa, že mnohí muži si dôležitosť zmeny uvedomia vo chvíli, keď sa im narodia dcéry.

Najprv boli skeptickí k feministickým otázkam, no potom im začali dospievať dcéry a začalo im to vŕtať v hlave... A tak začnú premýšľať, či by nestálo za to, niekam tie veci posúvať, aby to prostredie bolo pre ich dcéry príjemnejšie.“

Rodič - otec.png

Predsudky a stereotypy však nemajú negatívny vplyv iba na životy žien. Bittner vníma aj silný tlak na mužov. „Všetky tie očakávania sú nastavené tak, že oni musia prinášať domov viac peňazí a od toho sa odvíja špecifický druh tlaku.“

Podobne negatívne vníma aj predstavu, že muž má byť drsný a žena nežná. „Keď ten chlap taký nie je, tak celý život naráža na spoločenské situácie, ktoré ho uzemňujú,“ vysvetľuje.

Nie materská, ale rodičovská dovolenka

Bittner využil možnosť zostať na rodičovskej dovolenke a toto rozhodnutie si veľmi chváli. Hoci, ako s úsmevom dodáva, určite by to nenazval dovolenkou. Tvrdí sa, že za nízkou pôrodnosťou je aj nezapájanie mužov do náročného rodinného života.

Ženy sú po materskej dovolenke častokrát príliš vyčerpané a frustrované, takže predstava ďalšieho dieťaťa ich vôbec neláka. Kľúčom k zvýšeniu pôrodnosti je preto zapájanie oboch partnerov do rodinného života.

Celý rozhovor si môžete pozrieť v našom archíve zadarmo a bez reklám. Na premiérovú časť obľúbenej talkšou Trochu inak s Adelou sa môžete tešiť v piatok 3.12. o 22:30 hod. na Dvojke.

FOTO: RTVS a Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia