Úvod Novinky Zaujímavosti
Nová liečba na COVID-19. Lekári skúšajú monoklonálne protilátky
Nová liečba na COVID-19. Lekári skúšajú monoklonálne protilátky

Nová liečba na COVID-19. Lekári skúšajú monoklonálne protilátky

Koronavírus udrel na Slovensku po tretíkrát. Východiskom môže byť nová liečba nakazených pacientov.

Do popredia sa v súčasnosti dostávajú tzv. monoklonálne protilátky. Tieto látky majú schopnosť rozpoznať a prichytiť sa k špecifickej štruktúre proteínu spike, ktorý pokrýva vírus SARS-CoV-2.

Vďaka tejto schopnosti teda monoklonálne protilátky zabraňujú vírusu preniknúť do buniek ľudského tela.

V liečbe proti ochoreniu COVID-19 zdravotníci skúšajú monoklonálne protilátky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako ale takáto liečba funguje a čo všetko je potrebné, aby sa k nej človek dostal, prezradila hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre, Tatiana Kubinec.

„Liečba je určená pre pacientov pozitívnych na COVID-19. Musia mať však potvrdenie o nákaze z PCR testu, nielen z antigénového testu,“ upozorňovala hovorkyňa v Rádiu Regina Západ.

Samotné monoklonálne protilátky výrazne zmierňujú priebeh ochorenia. Táto liečba má 70-percentnú úspešnosť odvrátitelnosti hospitalizácie či úmrtia na COVID-19.

Liečba prebieha dve hodiny

Zameriava sa najmä na chorých ľudí vo veku od 65 rokov a vyššie, pričom podávať sa môže aj deťom od 12 rokov, so závažnými chronickými ochoreniami.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Táto liečba sa však musí podať v prvých dňoch ochorenia. Podáva sa jednorazovo a vnútrožilovo. Celý priebeh trvá do dvoch hodín. Samotné stečenie celej liečby trvá 30 – 40 minút. Následne pacient ostáva ešte v ambulancii na sledovanie,“ dodáva Tatiana Kubinec.

Dôvodom pozorovania je, že táto liečba môže mať nežiadúce účinky. V porovnaní s jej úspešnosťou, je však pre nakazených pacientov jednou z ďalších možností, dostať sa z ochorenia nového vírusu.

Samotnú liečbu môžu podstúpiť všetci nakazení koronavírusom, teda aj očkovaní.

Viac o možnostiach tejto liečby sa dozviete aj v magazíne Regina, ktorý nájdete v našom archíve. Pravidelne ho vysielame na Dvojke v pracovných dňoch od 16:30 h.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia