Úvod Novinky Zaujímavosti
Sissi versus Mária Terézia. Ktorá bola skutočná panovníčka?
Sissi versus Mária Terézia. Ktorá bola skutočná panovníčka?

Sissi versus Mária Terézia. Ktorá bola skutočná panovníčka?

Osud im do cesty postavil mnohé prekážky. Jedna im čelila so vztýčenou hlavou, druhá nenašla dostatok sily.

Sissi, vlastným menom Alžbeta Bavorská, prišla na svet v roku 1837 v Mníchove. Mária Terézia sa narodila o viac než 100 rokov skôr, v roku 1717 vo Viedni. Ich životy sa spočiatku zdali byť dokonalé, neskôr sa všetko zmenilo a osud ich vystavil neľahkým výzvam.

Mária Terézia aj Sissi prežili príjemné detstvo, počas ktorého boli sústavne vzdelávané a pripravované na dospelosť. Kým Mária Terézia čítala latinské knihy, Sissi sa zabávala jazdou na koni so svojím otcom.

Sissi ani Mária Terézia neboli zosobnením spoločenských konvencií. Obe dámy vynikali svojou slobodomyseľnosťou. Sissi bola považovaná za citlivú a zádumčivú, Mária Terézia bola ambiciózna a cieľavedomá.

Nečakaná dospelosť

Roky vlády sa pre obe začali náhle a pomerne nečakane. Keď mala Mária Terézia 19 rokov, jej otec prišiel o život a keďže nemal mužského potomka, na trón si musela sadnúť jeho dcéra.

Tá však nebola na ťažkú korunu pripravená a prvé roky vlády jej priniesli množstvo ťažkostí a náročných výziev. Všetky však dokázala prekonať s neuveriteľnou odhodlanosťou a gráciou.

Mária Terézia a Sissi

Sissi vstúpila do dospelosti taktiež nečkane, no dôvodom bola láska. Budúci cisár, František Jozef, sa mal stať manželom jej staršej sestry. Osud to však zariadil inak a zamilovaný František Jozef si v roku 1854 vzal za ženu Sissi.

Sissi podľahla, Mária Terézia našla silu

Ako to už v živote býva, pravá osobnosť sa ukáže v čase krízy. Keď sa objavili prvé problémy v živote Márie Terézie, ukázala svoju vnútornú silu a odhodlanosť. Nepodľahla svojim vnútorným pochybnostiam, ale s pokorou kráčala vpred.

Bola silnou a výnimočnou panovníčkou, ktorá vytvorila jedinečnú ríšu. Okrem vernosti krajine prejavovala aj vernosť a silnú lásku svojmu manželovi, ktorého milovala do posledného výdychu.

Príbeh Sissi je však iný. Alžbeta Bavorská sa už krátko po svadbe začala trápiť a poddala sa svojim vnútorným démonom. Jej myseľ zamestnávali pochybnosti, bola posadnutá vlastnou krásou, čo ju doviedlo až k poruche príjmu potravy.

Mária Terézia

Na rozdiel od Márie Terézie, Sissi sa nevenovala panovníckym povinnostiam a ani jej vzťah s manželom nebol idylický. Odmietala s ním tráviť čas a vraví sa, že mu sama dohadzovala milenky.

Smrť bola súčasťou života

Mária Terézia je známa svojou veľkou rodinou. Počas svojho panovania priviedla na svet 16 detí, žiaľ, 6 z nich sa nedožilo dospelosti. Smrť patrila k jej životu a Mária Terézia vládla pevnou rukou aj napriek žiaľu.

Aj Sissi prišla o svoje milované dieťa, no ju smútok zlomil. Keď jej milovaný syn spáchal samovraždu, uzavrela sa do seba a podľahla depresiám.

Obe cisárovné zomreli pomerne mladé – Sissi sa v roku 1898 stala obeťou atentátu, Mária Terézia v roku 1780 podľahla prechladnutiu.

Životy najobľúbenejších panovníčok si môžete pripomenúť s Jednotkou už čoskoro. 25. decembra o 20.30 hod. sa môžete tešiť na veľkolepé finále výpravnej historickej minisérie Mária Terézia.

V pondelok 27. decembra o 17:15 hod. si nenechajte ujsť romantický film Sissi s Romy Schneider. V novom roku RTVS prinesie premiéru šesťdielneho historického seriálu Sissi, ktorý ponúkne svieži pohľad na život cisárovnej v modernom prevedení.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia