Úvod Novinky Zaujímavosti
Pamätná hokejová bitka. Juniorský šampionát na Slovensku sa zapísal do histórie
Pamätná hokejová bitka. Juniorský šampionát na Slovensku sa zapísal do histórie

Pamätná hokejová bitka. Juniorský šampionát na Slovensku sa zapísal do histórie

Hráčov Kanady a Sovietskeho zväzu museli z turnaja vylúčiť.

Potom ako sa v stredu zrušil tohtoročný juniorský šampionát, mnohé výpravy ostali v šoku. Udialo sa tak po treťom kontumovanom zápase na turnaji.

Zhodou okolností išlo o duel Slovensko – Rusko. Dôvodom bol šíriaci sa koronavírus vo viacerých výpravách účastníkov.

Niečo podobné sa v histórii majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie ešte nestalo. No v roku 1987 sa udialo niečo, čo sa približuje k udalostiam nedávno zrušeného juniorského šampionátu.

Dejiskom turnaja bolo vtedajšie Československo, pričom zápasy sa konali na území Slovenska, konkrétne v Piešťanoch, Trenčíne, Topoľčanoch a Nitre.

Hromadná bitka

A práve v prvom spomínanom meste sa hral zápas odvekých rivalov Kanady a Sovietskeho zväzu. Bol to posledný duel turnaja, ktorý sa hral bodovacím systémom. Kto mal na konci šampionátu najviac bodov, vyhral.

Kanada potrebovala na zlato víťazstvo o päť gólov, v opačnom prípade by brali striebro. Rusi šampiónmi byť nemohli. Všetko sa vyvíjalo v prospech Kanady, keď po prvej tretine viedla 4:2.

V polovici zápasu sa však spustila hromadná bitka, ktorá nemala v histórii juniorských šampionátov obdobu.

Najprv sa Šesterikov zrazil so Sanipassom a prvá šarvátka bola na svete. Potom si Soviet Pavel Kostičin na ľade našiel Theornena Fleuryho a sekol ho obomi rukami – to už bola druhá bitkárska dvojička. Prešlo niekoľko sekúnd a na ľade sa bili všetci hráči.

„Boli sme veľmi mladí. Emócie boli príliš veľké, preto sa udiali tie veci,“ spomínal na hromadnú bitku Sergej Fjodorov, ktorý neskôr patril k najväčším hviezdam NHL.

Zhaslo svetlo a oba tímy vylúčili

Bitka však neustále pokračovala a nórsky rozhodca Hans Ronning spolu so svojimi kolegami nevedeli, ako ju ukončiť.

„Takéto veci sa v Severnej Amerike dejú stále, preto to nebolo pre nás nič špeciálne. Čudovali sme sa len, že z ľadu odišli rozhodcovia. Chceli sme totiž pokračovať. Prekvapilo nás že zápas napokon zrušili,povedal pre Radio Slovakia International vtedajší brankár Kanady Shawn Simpson.

„Spomínam si ako mi hlavou prebehlo, že by to malo všetko skončiť, ale nedialo sa tak. A potom zhasli svetlá,“ opisoval pocity z ľadu ďalší účastník a dnes už legendárny bývalý útočník Brendan Shanahan.

Na zimnom štadióne v Piešťanoch bola zrazu tma, no diváci sa dožadovali pokračovania zápasu. Ten napokon Medzinárodná hokejová federácia ukončila a následne oba tímy z turnaja vylúčila.

Zlato získalo Fínsko, striebro Československo a bronz Švédsko. Kanaďania zamierili autobusom priamo za hranice a nezúčastnili sa ani na záverečnom večierku. Sovietom účasť zakázali.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia