Úvod Novinky Zaujímavosti
Blíži sa vrchol omikronu. Dosiahneme 500-tisíc prípadov za týždeň?
Blíži sa vrchol omikronu. Dosiahneme 500-tisíc prípadov za týždeň?

Blíži sa vrchol omikronu. Dosiahneme 500-tisíc prípadov za týždeň?

Kedy dorazí vrchol vlny omikron, aké počty infikovaných môžeme očakávať a je nový variant skutočne miernejší?

Aplikovaný matematik Richard Kollár, ktorý bol hosťom v talkšou Experiment, odhaduje, že vrchol vlny omikron môžeme očakávať približne medzi 10. a 20. februárom. Počty pozitívnych budú v najbližších dňoch prudko stúpať.

Očakávame, že vo vrchole tu bude aj viac ako 50 tisíc infikovaných denne. Môže to ísť až k 100 tisíc infikovaných denne,“ odhaduje Richard Kollár. Podľa jeho slov môže za týždeň pribudnúť 200 až 500 tisíc pozitívnych prípadov.

Zároveň dodáva, že testovacie kapacity na Slovensku sú výrazne slabšie, a preto budeme schopní denne otestovať maximálne 40 tisíc ľudí.

Omikron zaplní centrálne príjmy

Pri predchádzajúcich vlnách ochorenia COVID-19 kolabovali nemocnice. Vyčerpaní zdravotníci, preplnené kapacity a nedostatok pľúcnych ventilácií. Spôsobí podobnú situáciu aj variant omikron?

Jednou z hrozieb, ktoré omikron prináša, je preťaženie zdravotného systému,“ varuje aplikovaný matematik.

Bude to mať ale úplne iný charakter. Očakávame, že sa zaplnia centrálne príjmy, pohotovosti. Uvidíme obrovský nápor ľudí, ktorí budú naraz infikovaní. Množstvo z nich bude mať ľahký priebeh, ale aj tých, ktorí budú musieť byť hospitalizovaní, bude veľmi veľa.“

Očkovanie, koronavírus

Jeho slová potvrdil aj lekár Peter Sabaka: „V prípade infekcie omikron variantom je nižšia pravdepodobnosť, že infikovaný skončí v nemocnici, že bude potrebovať kyslík, že bude potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu a že tomuto ochoreniu podľahne.“

Očkovanie poskytuje výraznú ochranu

Sabaka však zdôrazňuje, že informácie o omikrone čerpáme predovšetkým z krajín s vysokou mierou zaočkovanosti. Práve očkovanie poskytuje významnú mieru ochrany pred ťažkým priebehom ochorenia.

Virológ Boris Klempa vysvetlil, že hoci účinnosť vakcíny proti koronavírusu časom klesá, booster v podobe tretej dávky mieru ochrany opäť významne zvyšuje.

Peter Sabaka dodáva, že v porovnaní s predchádzajúcimi vlnami máme k dispozícii aj nové liečivá a spôsoby liečby. V prvých dňoch ochorenia sú mimoriadne účinné antivirotiká, ktoré dokážu odvrátiť ťažký priebeh ochorenia.

Celú epizódu talkšou Experiment nájdete v našom online archíve, kde si ju môžete pozrieť zadarmo a bez reklám.

Dozviete sa, aké príznaky sprevádzajú nový variant omikron, aká liečba je k dispozícii a tiež to, či sa máme obávať nových variantov.

Premiérovú časť talkšou Experiment vysielame už 31. januára o 21:35 hod. na Dvojke.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash a RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia