Úvod Novinky Zaujímavosti
Farmárska revue radí zbierajte teraz mišpule. Pomôžete svojej imunite
Farmárska revue radí zbierajte teraz mišpule. Pomôžete svojej imunite

Farmárska revue radí zbierajte teraz mišpule. Pomôžete svojej imunite

Na zber mišpulí je ideálny čas - aké zdravotné benefity ukrývajú tieto plody?

Plody mišpule obyčajnej sa zbierajú až po premrznutí a zmäknutí.

Farmárska revue na Dvojke pripomína, že práve teraz v zimnom počasí nájdeme konečne na stromoch v záhrade dozreté mišpule.

Zaženú aj hlad

plody-mišpuľa-pixabay

"Mišpule sú fantastická vec. Kto je hladný, môže sa z nich aj najesť," hovoril pestovateľ z Nitry Andrej Danek.

Ak by sme ich ochutnali skôr, chutili by nezrelo trieslovite. Teraz sú sladké a plné vitamínov:

"Je to ufrementované ovocie."

U nás sa pestuje už od 12. storočia, ale trebárs v Grécku, či v Ríme už aj v 7. storočí pred naším letopočtom.

Toto zimné ovocie je dnes pestované len okrajovo, aj keď sa veľmi ľahko pestuje a v podstate ako pripomína Andrej Danek "nemá škodcov".

Viacero zdravotných benefitov

Mnohí odborníci mišpule odporúčajú pre vysoký obsah vlákniny a schopnosť zvyšovať mikrobiálnu činnosť črevných baktérií konzumovať pri rakovine hrubého čreva, či pri žlčových kameňoch a na celkové zvyšovanie imunity.

Ide o listnatý opadavý ker, zriedka aj ako malý strom z čeľade ružovitých. Využíva sa aj ako okrasná drevina.

Konzumácia plodov prebieha trošku obtiažne, lebo šupka z plodov sa ľahko trhá a jeden plod obsahuje až päť kôstiek.

džem-mišpule-Stanislav-Háber-RTVS

Existuje však kultivar Apyrena, ktorej plody kôstky neobsahujú.

Kto obľubuje sladkastú chuť so špecifickou hruškovitou príchuťou ten vie, že plody obsahujú:

  • vápnik
  • horčík
  • draslík
  • sodík

Ten, kto sa na mišpule namotá, obľubuje najmä chutné mišpuľové džemy. Dozreté plody sú ochlpené a konzumujú sa po stiahnutí typických fúzov s kožou.

Viac o tomto zaujímavom a v našich končinách kedysi tradičnom ovocí pochádzajúcom z Arménska sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo, ako ich pestovať v našich podmienkach.

25 50 75 90
Foto: Pixaby, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia