Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako pomôcť Ukrajine. V Silnej zostave odzneli odvážne slová
Ako pomôcť Ukrajine. V Silnej zostave odzneli odvážne slová

Ako pomôcť Ukrajine. V Silnej zostave odzneli odvážne slová

Vojna na Ukrajine sa dotýka nás všetkých. Nielen ukrajinského národa.

Ozbrojený konflikt na Ukrajine a agresia Ruska, prináša do celého sveta hrôzostrašné svedectvá.

Svetové spoločenstvo tento akt prezidenta Vladimíra Putina odsúdilo. A odsudzujú ho aj mnohí Rusi.

Väčšina z nich je však stále propagandistickými praktikami zavádzaná. Čo však v tejto chvíli môžu robiť obyčajní ľudia?

„Pokračovať v tom, čo sa deje teraz. Podporovať humanitárnu pomoc a takisto pokračovať v informačnej vojne. Bolo by skvelé, pokiaľ by sme zdieľali reálne správy pre komunitu a do zahraničia,“ povedala po relácii Silná zostava Ukrajinka Lilia, ktorá bola hostkou časti Vojnu vedie Putin, nie všetci Rusi.

Rusko na zmenu stále čaká

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Odpovedala tak na jednu z otázok od divákov RTVS, ktoré napísali na Instagrame Silnej zostavy. Dôležité slová zazneli aj z úst ruskej hostky Júlie, ktorá odpovedala na to, či sú Rusi schopní urobiť doma prevrat a ukončiť obdobie utláčajúceho režimu.

„Chcem tomu veriť, že stále majú šancu na zmenu a slobodu. Keď sa ale rozprávam s kamarátmi a sledujem sociálne siete, tak tam nevidím nejakú snahu,“ povedala Júlia.

„Neviem si predstaviť tých ľudí, ktorí sú zvyknutý za 20 rokov žiť v krajine, kde si ani nevedia zvoliť primátora mesta. Tieto návyky na komunikáciu s úradmi či zo štátom, sú skrátka zničené,“ dodala mladá Ruska.

Rozmýšľanie bolí

Oslobodenie utláčaného ruského národa môže napokon prísť. Kto to celé začne, je otázka. Môžu byť pre Rusko nádejou mladí občania?

„Toto ťažko povedať,“ odpovedá Marína Zavacká. Zároveň ale tvrdí, že mladá generácia tou nádejou je vždy.

Silna zostava.jpg

„Nemohli by sme žiť, pokiaľ by sme tomu neverili. Veľmi bude záležať na tom, či budú ochotní počúvať a rozmýšľať. Lebo rozmýšľanie bolí,“ pokračuje historička SAV.

„Tam nejde o to, či to je propaganda Ruska alebo je to „antiamerikanizmus“. Ide o to, že kto vám ponúkne vodcu a šancu, že môžete žiť bez rozmýšľania,“ dodala Marína Závacká.

RTVS online:

Sama na záver ponúkla aj spôsob, ako sa podobnému zmýšľaniu vyhnúť. Podľa jej slov postačí, keď sa na školách začnú zavádzať základné demokratické princípy.

„Pocit pridať sa k silnejšiemu a spolu s ním ísť šikanovať slabšieho, vďaka čomu budem mať zaručený bezpečný život, to je stratégia I. stupňa základnej školy.“

„Ak dokážeme, že na toto deti nebudú zvyknuté a považovať to za normu, nemusíme vychovávať v zmysle politickom,“ uzavrela svoje tvrdenia Marína Zavacká.

Pokiaľ si chcete pozrieť poslednú časť Silnej zostavy, môžete tak urobiť už teraz v našom televíznom archíve.

25 50 75 90

Galéria

utečenci-Ukrajina-Stanislav-Háber-RTVS priechod-Vyšné-Nemecké-Stanislav-Háber-RTVS utečenci-Vyšné-Nemecké-Stanislav-Háber-RTVS utečenci-hranica-Stanislav-Háber-RTVS
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia