Úvod Novinky Zaujímavosti
Ľudí s postihnutím znevýhodňuje spoločnosť, nie postihnutie
Ľudí s postihnutím znevýhodňuje spoločnosť, nie postihnutie

Ľudí s postihnutím znevýhodňuje spoločnosť, nie postihnutie

V Silnej zostave aj o tom, že ľudia s postihnutím nepotrebujú ľútosť, ale lepšie spoločenské podmienky.

Téma poslednej časti diskusnej relácie Silná zostava znela: Ľudia s postihnutím nepotrebujú ľútosť.

Pozvanie aj tentoraz prijali mimoriadne zaujímaví hostia – psychologička Soňa Holúbková, komik a zdravotník František Košarišťan (Fero Joke) a bývalý profesionálny cyklista a komik Bekim Aziri.

Soňa Holúbková, ktorá sa dlhodobo venuje ľuďom s postihnutím, hneď v úvode vysvetlila, prečo nie je vhodné označenie “postihnutý“:

Oni sú postihnutí preto, že spoločnosť nemá vytvorené podmienky na to, aby mohli vždy mať to, čo potrebujú – buď kompenzáciu, alebo príležitosti. Takže oni nie sú postihnutí preto, akí sú, ale pre to, v akej spoločnosti žijú,“ vysvetlila psychologička.

Čo potrebujú ľudia s postihnutím?

Dodala, že postihnutie nedefinuje celého človeka, ale je len jednou z mnohých charakteristík. Aj to je dôvod, prečo je označenie “postihnutý človek“ nevhodné.

S jej slovami súhlasí aj Bekim Aziri, ktorý je od svojich šestnástich rokov na invalidnom vozíku. O tom, ako sa po vážnom úraze naučil žiť nový život, porozprával aj v Silnej zostave:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na tom, že ľudia s postihnutím nepotrebujú ľútosť, sa zhodli všetci hostia. Ako však priznal Fero Joke, keď začal s ľuďmi s postihnutím pracovať, pociťoval aj ľútosť:

S odstupom času som si uvedomil, že ľútosť bola tá hnacia sila pre mňa, že prečo im chcem pomáhať. A vymenilo sa to za to, že som sa sústredil v hlave, že: Nemajú to ľahké, chcem im pomôcť a ako im idem pomôcť? A vtedy som tú ľútosť vytesnil.“

Holúbková vysvetlila, že prvotná ľútosť je v poriadku, ale neskôr ju musia vystriedať činy. Úlohou spoločnosti je umožniť ľuďom s postihnutím celkom normálny život bez obmedzení.

Dôležitá je podľa nej snaha o porozumenie, nadviazanie konverzácie a ponuka pomoci. Bekim dodal, že on najviac oceňuje, ak mu spoločnosť vytvára podmienky, v ktorých môže byť maximálne samostatný.

Celú epizódu nájdete už aj v našom archíve, kde si ju môžete pozrieť zadarmo a bez reklamy. Premiérovú epizódu Silnej zostavy vysielame vo štvrtok 17. marca o 22:00 hod. na Dvojke a live na webe RTVS.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia