Úvod Novinky Zaujímavosti
Farmárska revue radí: teraz režte vinič s citom pre úrodu
Farmárska revue radí: teraz režte vinič s citom pre úrodu

Farmárska revue radí: teraz režte vinič s citom pre úrodu

Pestovatelia vedia, že pred vypuknutím jari treba správne ošetriť každý vinič.

V záhradách dnes ľudia pestujú veľa druhov rôzneho viniča, aj starých odrôd a koreňov.

Farmárska revue na Dvojke RTVS sa pozrela na nezvyčajnú súťaž v reze viniča, ktorá sa konala v obci Farná neďaleko Levíc.

Porotca súťaže František Tóth poradil pestovateľom, ako rezať vinič:

„Necháme dvojočkový čapík na jednoročnom dreve.“

Každý aj domáci vinár vie, že správny rez mu zabezpečí dobrú úrodu.

Ide o zaťaženie kra rodivými púčikmi.

Dvanásť rokov čakania

Jarný rez môže byť skorý a neskorý:

„Ideálny rez je na konci zimy, keď je vinič ešte vo vegetatívnom spánku, no už pominula doba silných mrazov.“

vinič-puk-Stanislav-Háber-RTVS

Predjarný rez znižuje slzenie a urýchľuje pučanie.

Vykonáva sa na konci februára a na začiatku marca.

Naopak, čím neskôr rez robíme, môže dôjsť k vymáčaniu, teda k uduseniu vrchných púčikov.

Neskorí jarný rez sa teda robí v oblastiach, kde sa pravidelne vyskytujú neskoré jarné mrazy.

Pri reze viniča nejde o kvantitu, ale kvalitu úrody.

Odstraňujú sa neželané výhonky na kmeňoch viniča ľudovo nazývané zálistky, čo sú listy v okolí strapcov hrozna.

O rezaní viniča rozhoduje aj jeho vek. Kým vinič dosiahne prvú úrodu po 3-4 rokoch sa rezom vytvára dostatok vitálnej zelenej časti.

Od prvej úrody až do staroby režeme vinič vždy na jar podľa rodivosti.

A kto bol víťazom súťaze? V senioroch Andrej Kakalík, ktorý získal zlaté nožnice:

„Prekvapený z víťazstva nie som, ale potešený, lebo súťaže sa zúčastňujem už 12 rokov a zlaté nožnice prišli až teraz.“

Vyhráva zvyk a fortieľ

Medzi juniormi zahviezdil študent Filip Dušan, u ktorého šlo o prvú účasť v súťaži:

„Pocity sú neskutočné. Trému som nemal, máme doma vinohrad, som zvyknutý.“

Po 25 až 30 rokoch sú rastliny vyčerpané a je dobré ich vyklčovať a zasadiť nové korene viniča.

vinič-Stanislav-Háber-RTVS

Rezom môžeme úrodu zvýšiť, alebo naopak ju redukovať. Najlepšie je, ak dosiahneme 1,5-2 kg plodov na jednu rastlinu.

To je odporúčanie pre bežných záhradkárov.

U profesionálnych vinárov na Slovensku dosahujeme 5400 kíl hrozna na vinohrad o rozlohe jedného hektáru.

Preto sú o to kvalitnejšie vína z našej produkcie.

Proti zahusťovaniu vinohradu je aj použitie strojov, ktoré je potom ťažšie.

Viac sa z Farmárskej revue o reze viniča dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia