Medvede sa zobudia zo zimného spánku a hneď si dajú detox v podobe medvedieho cesnaku.
Na jar je dôležité, ak sa pre detox rozhodneme aj my ľudia, ktorí túto kúru medvedím cesnakom ako pripomína Farmárska revue odkukali od našej najväčšej šelmy.
RTVS online
Omyl s konvalinkou je mýtus
Medvedí cesnak má výrazne korenistú až štipľavú chuť a do lesa môžeme chodiť nielen na hríby, či maliny, ale aj na cesnakové široké ploché listy.
„Nemusíme sa báť, že si medvedí cesnak pomýlime s jedovatou komvalinkou, lebo tá rastie oveľa neskôr, nie teraz, keď je doba medvedieho cesnaku.“
Upokojuje nás odborník na túto rastlinku Erik Valentovič, ktorý však zároveň pripomína:
„Určite medvedí cesnak nezbierajte v národných parkoch a chránených oblastiach.“
Tam je medvedí cesnak zákonom chránenou rastlinou a môžete za jeho zber dostať aj finančnú pokutu.
Túto liečivú bylinku si môžeme vypestovať aj doma v záhradke:
„Aj keď má medvedí cesnak rád vlhkejšie prostredie, rozmnožuje sa cesnakovými cibuľkami, ktoré si dokážu vlahu zo zeme zabezpečiť.“
Čiže ak sa vám nechce ísť „do lužného lesa, či do južných Karpát,“ môžete si medvedí cesnak vypestovať aj sami:
„Najdlhšie si účinky medvedieho cesnaku zachováte na dlhšiu dobu, ak ho použijete na výrobu nejakého zeleninového pesta.“
A Farmárska revue prináša riešenie aj pre tých, ktorí na prechádzky v lese nemajú čas:
„Dodávky medvedieho cesnaku si môžete objednať od 100 gramov, až po niekoľkokilové balenia.“
Vysvetľuje Peter Kindel z Farmove.sk, ktorý pripomína, že „čerstvý medvedí cesnak môžete mať doma pohodlne do 24 h od odtrhnutia vďaka dodávkam cez chladené autá a baleniu v biologických kukuričných sáčkoch.“
Zber medvedieho cesnaku robíme v lese opatrne, aby sme nepoškodili cibulky v zemi najlepšie, ak vňať nastriháme nožnicami.
Viac informácií o možnostiach jarného detoxu aj v príprave jedál s medvedím cesnakom sa dozviete z archívu RTVS z populárnej relácie Farmárska revue bez reklám a zadarmo.