Úvod Novinky Zaujímavosti
Víťazi Zázračného orieška sú známi, lebo svet zachránia rozprávky
Víťazi Zázračného orieška sú známi, lebo svet zachránia rozprávky

Víťazi Zázračného orieška sú známi, lebo svet zachránia rozprávky

Odborná porota hodnotila osemnásť titulov z produkcie Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu v troch súťažných kategóriách.

V priamom prenose Rádia Regina Západ (19. mája) oznámili výsledky 12. ročníka festivalu Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe v súťaži rozprávkových hier, monologických rozprávok a hier pre rodinu.

O víťazoch rozhodovali aj tri pätnásťčlenné detské poroty zložené zo žiakov základných škôl piešťanského okresu, ktoré víťazstvo prisúdili titulu Jána Uličianskeho Pán Nápad zachraňuje svet, v ktorom svet zachránia rozprávky.

Ako v rámci festivalu pripomenula vedúca Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková na adresu víťazných hier:

"Najdôležitejšia je schopnosť autorov písať rečou detí."

zázračný-oriešok-Deti-RTVS

V kategórií monologických rozprávok zvíťazil príbeh Marty Hlušíkovej s názvom Piata mušketierka, v ktorom dvaja bratia Maťko a Braňo čakajú na narodenie svojej sestry.

Príhody z ríše zvierat

Porota osobitne vyzdvihla herecký výkon Erika Koníčka, ktorý sa vyníma v konkurencii skúsených profesionálov.

Traja kamoši a fakticky fantastický bunker je hra podľa rovnomennej knihy Barbory Kardošovej, ktorá zvíťazila v kategórii rozprávkových hier.

Z hodnotenia poroty osobitne vyzdvihli ohurujúci výkon mladého herca Lukáša Krčmára v postave chlapca, ktorý zažíva neuveriteľné príhody v ríši zvierat.

Zázračný-ocenenie-Piešťany-RTVS

Prechádzka dejinami

Historický príbeh odohrávajúci sa od roku 1938 do roku 1989 na Slovensku s názvom Osem uší priniesol víťazstvo autorovi Viliamovi Klimáčkovi v kategórii hier pre rodinu, ktorá vznikla pri príležitosti 95. výročia rozhlasového vysielania na Slovensku.

Porota pozitívne hodnotila pohľad na nedávnu históriu podporenú rádiom na pozadí príbehov bežných mladých ľudí, čo je najlepšia cesta, ako ju priblížiť súčasným tínedžerom.

Ide o prechádzku dejinami s dobovou popmusic s výborným hereckým obsadením.

Viac informácií o súťaži nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90

Galéria

zázračný-oriešok-Belkova-RTVS zázračný-oriešok-Deti-RTVS zázračný-oriešok-GR-RTVS zázračný-oriešok-Viskupič-RTVS
Foto: RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia