Úvod Novinky Zaujímavosti
Chcete zrušiť dovolenku? Peniaze dostanete naspäť len v niekoľkých prípadoch
Chcete zrušiť dovolenku? Peniaze dostanete naspäť len v niekoľkých prípadoch

Chcete zrušiť dovolenku? Peniaze dostanete naspäť len v niekoľkých prípadoch

Dovolenková sezóna naberá na sile. Po dvoch rokoch pandémie sa v mnohých krajinách dokonca zmierňujú opatrenia. Aj v tomto období však musíte byť v strehu.

Dovolenkové plány sú totiž stále nevyspytateľné. Vždy vám ich môže skrížiť vážny dôvod, pre ktorý budete musieť cestu zrušiť. Myslite na to vopred, a to uplatnením storna zájazdu.

Najbezpečnejšie je v tomto prípade využiť služby cestovnej kancelárie. Ich výhodou je garancia vrátenia peňazí do 14 dní, ak sa pobyt nepodarí zrealizovať.

„V opačnom prípade nastupuje poistenie insolventnosti a peniaze vráti klientovi poisťovňa,“ vraví prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkeš.

Samotné cestovné kancelárie majú storno podmienky jasne definované. Právo klienta je možnosť stornovať zájazd v ktorejkoľvek dobe. Avšak s podmienkami, ktoré sú definované v zmluve.

Kto má nárok na vrátenie peňazí

Dovolenka pri západe slnka.

V prípade, že chcete byť pred nástrahami dovolenky plne ochránený, využite poistenie storna zájazdu poisťovňou. Pri jeho uplatnení budete mať nárok na vrátenie peňazí , čo vyúčtuje cestovná kancelária.

„Je priam nevyhnutné, uzatvoriť si zmluvu o krytí storna zájazdu už v čase kúpi zájazdu,“ radí Jozefína Žáková zo Slovenskej asociácie poisťovní.

„Storno však nemá zákazník kryté z akéhokoľvek dôvodu, ale len z dôvodov vymenovaných v zmluve. Často sa stáva, že klienti nevycestujú do destinácie z obavy, že sa tam niečo vyskytlo. Lenže čistá obava z cestovania krytá poistením nie je. Dôležité je teda vedieť, že storno nemáte kryté z akéhokoľvek dôvodu, ale len z dôvodov vymenovaných v zmluve,“ upozorňuje Jozefína Žáková.

Pozor na lacné dovolenky

Ilustračný obrázok z dovolenky.

Nie každý sa však spolieha na cestovnú kanceláriu a na dovolenku sa vyberie individuálne. S tým sú spojené aj určité riziká, najmä pri ubytovaní.

Pred pandémiou sa častokrát stávalo, že najlacnejšie ubytovanie bolo bez možnosti stornovania. Keď človek nemohol nastúpiť, tak mu zaplatená suma prepadla.

„Veľa ľudí sa tak popálilo,“ vraví Martin Hanzel, zakladateľ najväčšej cestovateľskej skupiny Tour de svet.

„Hoci sa aj dnes vyskytujú podobné ponuky, ukazuje sa, že ľudia už nechcú riskovať. Do zmlúv požadujú storná zájazdov a sám to aj odporúčam. Môžu tak aj pár dní pred odletom dovolenku, resp. ubytovanie bezpečne zrušiť,“ dodáva.

Či už teda cestujete individuálne, alebo s „cestovkou“, vždy dbajte najmä na svoj komfort aj z pohľadu nepredvídateľných situácií.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť, ako predísť týmto dovolenkovým nástrahám, vypočujte si reláciu Kontakty, alebo si pozrite júnovú časť magazínu Peniaze v našom archíve.

25 50 75 90
Foto: Shutterstock, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia