„Najnovšie sa zistilo, že naša krehká a šťavnatá hliva dokáže úspešne rozložiť postrach všetkých ochrancov životného prostredia použité jednorazové plienky.“
RTVS online
Riešenie aj pre lenivcov
Od odborníka na hlivu Jozefa Kolejáka si vo vysielaní Rádia Slovensko vypočujete mnoho šikovných rád:
„Hliva je nenáročná na pestovanie a potrebujete na to len vlahu a staré drevo.“
Môžete však použiť aj vrece s pilinami, či so slamou.
Preto si čerstvú hlivu vypestujete aj v činžiaku v pivnici, na balkóne, alebo v garáži:
„Pre najväčších lenivcov vždy existuje polička v chladiacom boxe v supermarkete.“
Hliva ustricová je skutočne superpotravina.
Spomaľuje starnutie
Konzumácia hlivy ustricovej pomáha človeku pri liečbe viacerých ochorení, lebo má:
- antivirotický
- antibakteriálny
- antimykotický účinok
Táto huba si poradí aj s baktériami, ktoré sú rezistentné voči antibiotikám.
Pomáha pri chudokrvnosti, spomaľuje ako antioxidant procesy starnutia a obsahuje enzým CAT, pričom posilňuje imunitu.
Prináša veľa benefitov, lebo obsahuje aj:
- vitamíny B, C, D, K
- minerály
- železo
- draslík
- selén a i.
Nahradí čerstvú zeleninu
Navyše, táto drevokazná huba pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu:
„Hliva sa dá pestovať jednoduchšie ako šampiňóny, na čo prišli v Európe pomerne neskoro počas prvej svetovej vojny.“
„Vtedy potrebovali v Nemecku nahradiť výpadok mäsa a čerstvej zeleniny.“
Z hlivy pripravíte rýchly chutný obed, keď z nej uvaríte falošnú „držkovú“ polievku, alebo ju obalíte a vypražíte ako rezeň.
O ďalších benefitoch hlivy sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.