Úvod Novinky Zaujímavosti
4 neobyčajné tipy na výlet. Mosty, ktoré vám vyrazia dych
4 neobyčajné tipy na výlet. Mosty, ktoré vám vyrazia dych

4 neobyčajné tipy na výlet. Mosty, ktoré vám vyrazia dych

Dva mosty sú slovenské a dobre známe, k ďalším dvom je potrebné vycestovať do zahraničia. 

Mosty sú väčšinou mohutné a prepracované konštrukcie.

Každý z nich je niečim zaujímavý a jedinečný. Na svete a aj u nás na Slovensku sú však aj také, ktoré sa líšia svojou minulosťou, dĺžkou alebo aj ponukou.

Kúsok z histórie, doteraz používaná železnica

Železničný most Chmarošský viadukt, sa nachádza neďaleko obce Telgárt. Aj keď slúži len na prepravu vlakov, výhľad naň je naozaj neobyčajný.

Bol postavený v 30-tych rokoch 20. storočia, takže ide o staršiu stavbu. Aj tento fakt láka ľudí, aby si pozreli kúsok z histórie.

Mám 721 metrov a som najdlhšia na svete. Čo som?

Sky bridge 721 je najdlhšia visutá lávka na svete. Presne ako v názve, má dĺžku 721 metrov a je vo výške 95 metrov nad zemou. Nachádza sa na Dolnej Morave medzi dvoma hrebeňmi, od Slamníka po Chlum. Prístupná je verejnosti od 13.5. 2022.

Most na Dolnej Morave

Po jednosmernej prechádzke cez lávku pokračujete už na zemi. Ďalej vedie náučný chodník s prvkami rozšírenej reality s názvom Most času.

Chuck Norris na Slovensku?

Cyklomost slobody alias Most Chucka Norrisa spája Slovensko a Rakúsko cez rieku Morava. Z mostu môžete vidieť mnoho krásnych miest.

Napríklad máte výhľad na časť Malých Karpát v oblasti Devínskej Kobyly alebo na bratislavský Sandberg. Okrem kopcov môžete spozorovať aj tok mŕtveho ramena potoka Stará mláka ako sa vlieva do rieky Morava.

Cyklomost slobody

Pôvodný názov vznikol medzi obyvateľmi pre úctu obetí režimu, ktoré sa snažili prejsť cez hranice. Bol však zamietnutý rakúskou stranou. Dnes nesie názov Cyklomost slobody, ale pre mnohých je práve známy aj ako Most Chucka Norrisa.

Zaujímavosťou je, že bol postavený na mieste jeho predchodcu za čias Márie Terézie. V roku 1771 na tomto mieste stál ešte pôvodný most.

Kaviareň v tvare diamantu

Ak ste rozmýšľali nad cestou do zahraničia, máme niečo pre vás. V Gruzínsku nad kaňonom Dašbaši, 2 hodiny od hlavného mesta, sa nachádza sklenený most.

Mosť v gruzínskom Dašbaše

Zdroj foto: youtube.com/LashaMtvaradze

Nič neobyčajné. V strede je však postavená nezvyčajná kaviareň v tvare briliantu. Po prekonaní prvej polovice mostu si môžete oddýchnuť doslova v diamante. Čaká vás nádherný výhľad z výšky, až 280m nad zemou.

Pre tých najodvážnejších je pripravená atrakcia. Popri moste vedie zipplinová dráha špeciálne s bicyklami, po ktorej sa takisto môžete zviezť.

25 50 75 90
Zdroj foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia