Úvod Novinky Zaujímavosti
Sucho na Slovensku: Tipy, ako ušetriť vodu v domácnosti
Sucho na Slovensku: Tipy, ako ušetriť vodu v domácnosti

Sucho na Slovensku: Tipy, ako ušetriť vodu v domácnosti

Ušetriť financie a pomôcť prírode. Ako zmeniť správanie v dobe horúčav a sucha?

Obyvatelia viacerých obcí na Slovensku musia pre dlhodobé sucho šetriť vodou. Vodárne odporúčajú pre slabý tlak a nenaplnené podzemné zdroje nepolievať záhrady, neumývať autá a nenapúšťať bazény pitnou vodou. Do viacerých obcí dodávajú vodárne pitnú vodu v cisternách.

„Najviac ohrozenými oblasťami sú obce, ktoré nie sú napojené na verejný vodovod a zásobovanie pitnou vodou riešia domovými studňami, ktoré vysychajú. Starostovia sa preto na nás obracajú s požiadavkou dodávky pitnej vody cisternami,“ uvádza vo vyjadrení VVS.

Téme sa v Rádiožurnále Rádia Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Dažďová voda

„V niektorých obciach reálne hrozí nedostatok vody vo verejných vodovodoch. Ak sa výdatnosť vody nezlepší a ľudia nebudú vodou šetriť, v niektorých obciach voda nepotečie, alebo len v určitú časť dňa,“ tvrdí Peter Podstupka, hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Ak máte rodinný dom a budete zberať dažďovú vodu a využívať ju, napríklad na polievanie, ušetríte aj financie. Rovnako aj ak by ste ju využívali na splachovanie v domácnosti či na pranie. Na to treba myslieť ešte počas výstavby domu. Téme sa venovalo Rádio Slovensko.

Dlhodobým riešením je podľa BVS aj pracovať s manažmentom vody v krajine. Pripomína, že ľudia by mali spraviť maximum pre to, aby dažďovú vodu udržali vo svojom okolí a neposlali ju kanalizáciou preč.

Vegeračné strechy

Budovať by mohli napríklad nádrže na dažďovú vodu, ktorou by následne polievali záhrady, čím by zároveň šetrili pitnou vodou. Upozorňuje tiež, že vodou treba šetriť aj v extrémnych situáciách, keď voda z kohútika ešte tečie.

„Pomôžu tým susedom, ktorí už majú problém s vodou. Ide predovšetkým o polievanie záhrad, napúšťanie bazénov alebo umývanie áut,“ dodal Podstupka.

Ďalšou možnosťou sú vegetačné strechy, ktoré zadržujú vodu v krajine. Viac v reportáži Rádia Regina Západ.

25 50 75 90
text a koláž: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia