Úvod Novinky Zaujímavosti
Vyhrajte boj s komármi. Recept na repelent za pár centov
Vyhrajte boj s komármi. Recept na repelent za pár centov

Vyhrajte boj s komármi. Recept na repelent za pár centov

Bude stačiť voda, vínny ocot a bylinky, ktoré bežne používate pri varení.

Máte pocit, že komárov je tento rok menej? Môže za to obdobie sucha, ktoré sužuje celú Európu, vrátane Slovenska.

Komáre však vyliezajú najmä vtedy, keď zaprší a daždivé počasie vystrieda opäť dusnejšie počasie. Najhoršia situácia môže byť v okolí jazier či iných stojacich vôd.

Najúčinnejšou zbraňou proti komárom sú sieťky na oknách prípadne aj dverách. Ak sa však už rozhodnete vyraziť do prírody, bojovať proti komárom sa dá vďaka feniklu.

Usušený fenikel (jeho semienka) kúpite ako koreninu. Je potrebné ho ešte rozdrviť a vložiť do výstrižku zo silonky či gázy, aby sa jeho vôňa šírila ďalej.

Pomáha aj rozmarín či eukalyptus

Takýto uzlík môžete nosiť so sebou, sem-tam ho požmoliť. Feniklová aróma hmyz odpudzuje. Tento trik poznajú aj skúsení lesníci či horári.

Komáre

Komáre rovnako neznesú vôňu rozmarínu. Nechajte zovrieť liter vody, vložte do nej rozmarín a keď voda zovrie, nechajte obsah hrnca vychladnúť. Pridajte polievkovú lyžicu vínneho octu.

Tekutinu potom vlejte do rozprašovača a pred pobytom v prírode si ňou nastriekajte hlavne oblasť kolien, lýtok a chodidiel. Aplikovať ju môžete aj na topánky.

Nepríjemného bzučania komárov sa zbavíte aj použitím oleja z eukalyptu. A na záver ešte jeden tip pre vašich domácich miláčikov. Komáre aj kliešte odpudzuje olej z pelargónie.

Stačí kvapka medzi lopatky a na koreň chvosta. Váš pes, ale aj mačka vám bude za to vďačná.

25 50 75 90
Zdroj foto: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia