Úvod Novinky Zaujímavosti
Späť do školy. 5 tipov na cviky, s ktorými precvičíte myseľ aj telo
Späť do školy. 5 tipov na cviky, s ktorými precvičíte myseľ aj telo

Späť do školy. 5 tipov na cviky, s ktorými precvičíte myseľ aj telo

Prebuďte svoje mozgové bunky po lete a pripravte sa na školské aj pracovné povinnosti.

Návrat do školy či zapnutie na vyššie obrátky v práci nemusí byť úplne ľahké. Spoločne so študentkou Dianou sme pripravili zoznam 5 cvikov na telo a myseľ, ktoré vám pomôžu zvládnuť príchod septembra aj s jeho povinnosťami.

1. Cvik na pamäť

"Asi nie som jediná, kto zabúda mená, názvy alebo komu vypadávajú slová. Typ vlasov, farbu očí či druh oblečenia si naopak nemám problém zapamätať," hovorí študentka Diana, ktorá radí cvičiť si pamäť rozprávaním príbehov.


"Vytvorte si k nejakému menu, ktoré si v škole potrebujete zapamätať, príbeh alebo myšlienkovú mapu, ktorá by vás k menu mala jednoducho naviesť," dodáva s tým, že môže ísť aj o vtipné prirovnanie či jednoduchý rým. 

2. Cvik na dýchanie

Stres z návratu zo školy, z opätovného skúšania či písania testov alebo len prezentácia pred kolegami. Tieto momenty môžete lepšie zvládnuť vďaka bráničnému dýchaniu. Ako naň?

Relax v prírode

"Ľahnite si zem alebo sa oprite o stenu a nadýchnite sa 10-krát tak, aby sa vám s nádychom rozpínalo len brucho. S výdychom sa brucho uvoľnite. Nedvíhajte pritom ramená, nenapínajte krk ani trapézy," vysvetľuje Diana.

Pri braničnom dýchaní sa musíte plne sústrediť na dych a práve tým presmerujete pozornosť od stresovej situácie. Navyše vás takéto hlboké dýchanie upokojí.

3. Cvik na telo

Aj keď bude od septembra viac pracovať hlava ako telo, nezabúdajte na pohyb. Účinným cvikom na celé telo je plank (doska) s otočením do strán.

Bočný plank s vystretou rukou

"Začnete v pozícií dosky, neopierajte ale o predlaktie, ale o dlane - ruky majte prepnuté. Chodidla majte od seba vzdialené na šírku ramien. Potom sa otočte s celým telom doprava, pritom zdvihnite pravú ruku nad seba tak, aby vaše telo vytvorilo písmeno T. Hlavou sa pozerajte smerom za napnutou rukou. Vráťte sa späť na podložku a opakujte to isté na druhú stranu. Tento cvik opakujte na každú stranu 45 sekúnd," vysvetľuje Diana, ktorá aj popri školských povinnostiach pravidelne cvičí.

4. Cvik na obe hemisféry

Na tento cvik budete potrebovať dva papiere a dve ceruzky alebo perá. Vezmite písacie pomôcky do oboch rúk a snažte sa na každý papier nakresliť rozdielny obrázok.

Precvičíte tak nielen obe mozgové hemisféry, ale časom aj motoriku.

A ešte ten naj cvik

Cvik, ktorý ani cvikom nie je, respektíve si pri ňom neuvedomíte, že cvičíte svoj mozog. Je ním zábavno vzdelávacia šou pre všetkých školákov Naj škola, v ktorej sa naučíte informácie, ktoré v učebniciach nenájdete.

Toto "cvičenie" sa začne už v sobotu 10. septembra a môžete ho opakovať pravidelne každý týždeň na Jednotke.

25 50 75 90
Zdroj: Pixabax, Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia