Úvod Novinky Zaujímavosti
Miesto posledného odpočinku kráľovnej Alžbety II. je známe
Miesto posledného odpočinku kráľovnej Alžbety II. je známe

Miesto posledného odpočinku kráľovnej Alžbety II. je známe

Veľká Británia sa s panovníčkou rozlúči najneskôr 18. septembra.

Svet sa pýta, čo bude ďalej. Veľká Británia po úmrtí kráľovnej Alžbety II. vyhlásila dvanásťdňový smútok, na desiaty deň po jej smrti sa bude konať pohreb.

Po poslednej rozlúčke uložia telo kráľovnej do Kaplnky sv. Juraja na hrade Windsor. Odpočívať bude vedľa svojho otca kráľa Juraja VI., sestry Margaret, ktorá bola princeznou a manžela princa Philipa.

Očakáva sa, že posledná rozlúčka bude vo Westministerskom opátstve, Alžbeta II. tak bude prvým vládcom, s ktorým sa rozlúčia na tomto mieste od roku 1760.

Korunovácia nového kráľa bude až o pár mesiacov

Okrem najbližšej rodiny, hodnostárov a hláv štátov z celého sveta, to budú ďalšie stovky pozvaných hostí. Finálne číslo môže mať až štyri cifry a kapacitu miesta budú musieť navýšiť.

Viaceré zdroje uvádzajú, že jej rakva by mala byť uložená na štyri dni vo Westminster Hall, kde sa mohla prísť rozlúčiť aj široká verejnosť. Miesto by malo byť sprístupnené 23 hodín denne na štyri dni.

96ročná kráľovná Alžbeta II..jpg

Posledné informácie však uvádzali, že rakva kráľovnej by mala byť zrejme o tri dni na 24 hodín sprístupnená v Katedrále sv. Gilesa v Edinburghu. Všetky podrobnosti by mal zverejniť Buckinghamský palác v najbližších dňoch.

​​Korunovácia nového kráľa Karola III. sa uskutoční až o niekoľko mesiacov. Bolo to tak aj v prípade Alžbety II., ktorá oficiálne nastúpila na trón 14 mesiacov po smrti svojho otca.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia