Úvod Novinky Zaujímavosti
13. október sa stal pre RTVS a Český rozhlas významným dňom
13. október sa stal pre RTVS a Český rozhlas významným dňom

13. október sa stal pre RTVS a Český rozhlas významným dňom

Generálny riaditeľ RTVS a generálny riaditeľ Českého rozhlasu sa stretli, aby podpísali dôležitú dohodu.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a riaditeľ českého rozhlasu René Zavoral podpísali vo štvrtok 13. októbra v sídle českého rozhlasu Olomouc Dohodu o spolupráci v záujme rozširovania rozhlasovej spolupráce a kultúrnej výmeny.

To všetko pri príležitosti Medzinárodného festivalu rozhlasovej tvorby Prix Bohemia Radio.

Najbližšie tri roky budú ako členovia Európskej vysielacej únie rozvíjať bilaterálne vzťahy v oblasti rozhlasového vysielania.

podpis_autor_jiri_seda.jpg

Zainteresované strany sa ďalej zaviazali ku každoročnej výmene hudobných telies a interpretov a tiež k usporiadaniu spoločných koncertov v hudobnej dramaturgii programových služieb pre mladých poslucháčov.

„Český rozhlas je dlhodobo našim najbližším partnerom a s pánom generálnym riaditeľom sme sa dohodli, že pripravíme budúci rok pripravíme viac programov tak, aby čeština znela na Slovensku a slovenčina v ČR," povedal generálny riaditeľ RTVS.

Ja som pätnásť rokov pôsobil ešte v Československom rozhlase, robil som moderátora Zákruty, ktorá sa vysielala aj v Čechách, a preto by som bol veľmi rád, ak by sme si aj tieto programy pripomenuli a ukázali poslucháčom, že aj napriek tomu, že sme sa pred tridsiatimi rokmi rozdelili, tak stále máme k sebe veľmi blízko,“ doplnil Ľuboš Machaj.

Spoločný vianočný koncert

„Spolupráca medzi ČRo a RTVS je dlhodobo na nadštandardnej úrovni, ako v rámci výmeny programov a archívnych programov, tak aj spolupráce na spoločných projektoch. Som presvedčený, že pre slovenských poslucháčov a najmä pre mladšiu generáciu je dôležité počuť v našom vysielaní slovenčinu, pretože história našich krajín i našich inštitúcií je neodmysliteľne spätá. Verím, že naše spoločné kultúrne dedičstvo budeme naďalej rozvíjať aj v budúcom roku, keď Český rozhlas ale aj niekdajší Československý rozhlas oslávi svoje storočné výročie,“ uviedol generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral.

V roku 2022 RTVS a ČRo spolupracovali na niekoľkých spoločných projektoch nad rámec programovej výmeny, napríklad koncom augusta to bolo spoločné vysielanie Štúdia RTVS Košice a ČRo Dvojka s názvom Vysiela Československý rozhlas, po 30 rokoch opäť spolu!

Ďalším zo spoločných projektov bolo potom v septembri spoločné vysielanie Rádia Devín ČRo Vltava pri príležitosti 50 rokov od začatia vysielania rádií Devín a Vltava.

Obe rozhlasové služby sa snažili nadviazať na program predchádzajúceho spoločného okruhu Československo II.

Najbližším spoločným projektom oboch inštitúcií bude Vianočný koncert ČRo a RTVS, ktorý sa tento rok uskutoční v Havířove v utorok 6. decembra 2022.

Za slovenskú stranu prijali pozvanie fenomenálny hudobník Peter Lipa a mladá slovenská speváčka Teri Čikoš.

Za českú stranu vystúpi Ewa Farna a Albert Černý, spevák skupiny Lake Malawi. Záznam koncertu si budú môcť poslucháči v oboch krajinách vypočuť vo vianočnom čase.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia