Úvod Novinky Zaujímavosti
Poznáme spôsoby, ako oživiť staré pečivo opäť na mäkké
Poznáme spôsoby, ako oživiť staré pečivo opäť na mäkké

Poznáme spôsoby, ako oživiť staré pečivo opäť na mäkké

Máme druhý najstarší chlieb v Európe.

Chlieb nie je nikdy taký tvrdý, ako je tvrdý jeho nedostatok, vraveli naši predkovia v stredoveku.

My dnes chlieb častokrát vyhadzujeme, pritom sa dá chutne oživiť.

Staré fígle fungujú

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako, na to sa zamerali odborníci z Dámskeho klubu na Jednotke, ktorí v rubrike či to funguje, vyskúšali všetky fígle. V Dámskom klube v prvom z trikov oživenia starého pečiva využili silu mikrovlnnej rúry:

„Namočíme papierový obrúsok. Vyžmýkame z neho prebytočnú vodu. Zabalíme doň suché pečivo. Obalený rožok vložíme do mikrovlnnej rúry na 10 sekúnd.“

chlieb-rožok-RTVS

Po odstránení obrúska zistili, že rožok bol zrazu mäkký. V druhej metóde v Dámskom klube využili klasickú kuchynskú rúru:

„Tvrdý chlieb podržte pod tečúcou vodou. Kôrka vsiakne vodu. Potom namočený chlieb pečte v rúre vyhriatej na 150 stupňov asi 6 až 12 minút podľa toho, koľko vody do seba chlieb vsiakol. V rúre sa zmení na paru a vnútro chleba tak hydratuje. Stane sa opäť mäkkým a skutočne to funguje.“

chlieb-strúhanka-RTVS

Tajná ingrediencia je zelerová stonka

Ak použijete alobal, tvrdé pečivo do vody namáčať nemusíte. Rožky nechajte v rozohriatej rúre na 150 stupňov asi 6 minút. V alobale ich nechajte aj vychladnúť. V Dámskom klube dodali:

„Najdlhšie trvá tretí spôsob. K oživeniu starého pečiva pridáme dve až tri zelerové stonky. Vložíme ich s pečivom či chlebom do igelitového vrecka, uzatvoríme a vložíme do chladničky. Na druhý deň zistíme, že stonky zvädli a všetku vlahu odovzdali chlebu, aby ho opäť prebudili k životu.“

Devínsky chlebový starček

V Dámskom klube nevraveli, či by sa dal oživiť aj najstarší štrnásťtisíc ročný chlieb. Za to na Rádiu Slovensko sa dozviete, že najstarším nájdeným chlebom na území Slovenska je bochník z Devína. Pochádza z 5. storočia a je druhým najstarším chlebom v Európe.

chlieb-Devín-Martin-Baumann-TASR

Najstarší pochádza z Pompeí z 1. storočia. Devínsky starček je tiež vzácny historický nález. Archeologička Katarína Harmadyová vysvetlila dôvod, prečo sa od 5. storočia zachoval na Devíne až dodnes:

„Zhorel a vďaka tomu sa zachoval pre nás. Bochník zhorel. Obsah pece vymietli spolu s popolom a zhorenými zvyškami do predpecnej jamy. V nej došlo k jeho zasypaniu a zaduseniu. Vďaka tomu chlieb zuholnateľ a zachoval sa dodnes.“

HISTÓRIA:Devínsky bochník. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pôvodne mal devínsky chlieb kruhový tvar s priemerom 23 centimetrov a na výšku 6 centimetrov. Cesto bolo z pšenice, raže, jačmeňa a prosa so stopami burín. Katarína Harmadyová dodala:

„Okrem toho sa na Devíne našlo množstvo obilia, ďalšie zvyšky chlebov ako krajce a kôrky.“

Viac informácií nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR. RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia