Úvod Novinky Zaujímavosti
Slovenskou virtuózkou roka sa stala 11-ročná Klára Valentovičová
Slovenskou virtuózkou roka sa stala 11-ročná Klára Valentovičová

Slovenskou virtuózkou roka sa stala 11-ročná Klára Valentovičová

Plácido Domingo vybral žiačku zo Žiliny. Neverila, že postúpi, vyhrala 10 tisíc eur.

Pätica európskych krajín spoznala najväčšie talenty spomedzi mladých hudobníkov klasickej hudby.

Finálové kolo medzinárodnej súťaže v klasickej hudbe Virtuózi odvysielala Dvojka v piatok 16. decembra. V ňom každá zo zúčastnených krajín spoznala svoj najväčší talent, ktorý vybrala medzinárodná porota na čele so svetovou hviezdou Plácidom Domingom.

Slovenským virtuózom roka 2022 sa stala iba 11-ročná Klára Valentovičová.

virtuózi-víťazi-RTVS

Víťazná zobcová flauta

Počas posledných štyroch piatkov sa na obrazovkách Dvojky vysielala súťaž mladých talentov klasickej hudby. V tomto roku súťažiaci z krajín V4 a Slovinska ukázali svoje hudobné talenty a zabojovali o prvenstvo v rámci svojej domovskej krajiny. V piatok sme na Dvojke spoznali víťazov.

Tých vybrala medzinárodná porota, ktorej predsedal svetoznámy operný spevák Plácido Domingo. Slovenskou najúspešnejšou reprezentantkou sa stala Klára Valentovičová, 11-ročná žiačka 8-ročného gymnázia, ktorá porotu presvedčila svojou hrou na zobcovej flaute.

virtuózi-finalisti-RTVS

Neverila si a vyhrala

Klára navštevuje Základnú umeleckú školu L. Árvaya v Žiline a na zobcovej flaute hrá od 5 rokov pod vedením pána učiteľa Pavela Stillera. Má dvoch súrodencov, sestru a brata. Klára hráva na sopraninovú, sopránovú a altovú zobcovú flautu a ešte na kastingu do Virtuózov povedala, že považuje za nepravdepodobné, že by postúpila vôbec do medzinárodných semifinálových kôl.

O to väčšiu radosť a prekvapenie cítila po finále. Faktom však je, že slovenská víťazka je úspešnou nielen v hre na zobcovej flaute, ale aj v matematike či dokonca v šachu. Jej hudobným vzorom je Ajna Marosz, slovenská víťazka Virtuózov z roku 2020.

Klára s ďalšími 4 víťazmi z ostatných zúčastnených krajín (Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovinsko) získala 10 000 eur a čaká ju séria vystúpení v najslávnejších koncertných sálach sveta.

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia