Úvod Novinky Zaujímavosti
Takto sa staval prvý slovenský mrakodrap
Takto sa staval prvý slovenský mrakodrap

Takto sa staval prvý slovenský mrakodrap

Pozrite si unikátne zábery z výstavby najvyššej budovy Slovenska.

Mrakodrapom sa v súčasnosti nazýva budova s výškou nad 150 metrov. Doteraz taká na Slovensku nebola.

Najvyššiu stavbu sme mali Nivy Tower s výškou 125 metrov. Slovensko však už získalo prvý mrakodrap s výškou 168 metrov.

Na jeho najvyšší bod sa dostal s kamerou RTVS moderátor relácie VAT Gregor Mareš.

Ide o Eurovea Tower v Bratislave a veža dosiahla výšku mrakodrapu začiatkom decembra 2022. Unikátne časozberné zábery z výstavby ukazujú ako stavba rástla doslova pred očami.
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímavé informácie o výstavbe uviedol Ľuboš Kaštan ako projektový manažér:

„Model s okolitou zástavbou bol posudzovaný v Londýne v certifikovanej skúšobni, ktorá presne definovala, aké sily vetra na ktoré časti fasády a statiky pôsobia. Ďalej sme museli zohľadniť okolnosť, že výška podzemnej vody tak blízko pri rieke sa rovná výške hladiny Dunaja. Bolo nutné vytvoriť tesniace steny okolo celej stavebnej jamy.“

Nekonkuruje hradu

V úvode relácie dostal slovo za autorov architekt Radoslav Grečmal, ktorý nechcel situovaním veže konkurovať dominante Bratislavskému hradu. Ten chápe ako mužský a vežu ako ženský princíp, preto má mrakodrap na vrchu korunu:

„Najväčšou výzvou bolo presvedčiť laickú aj odbornú verejnosť, že vieme mrakodrap postaviť tak blízko rieky a tak blízko historickému centru.“

Radoslav Grečmal je fanúšikom mrakodrapov v New Yorku a v Dubaji, odkiaľ sa stavbou v Bratislave inšpiroval, ale máme jednu zvláštnosť:

„Na rozdiel od mrakodrapov v Chicagu či v New Yorku, alebo kdekoľvek inde, v Bratislave je oveľa náročnejšie počasie. Máme oveľa väčšie rýchlosti vetra. Je možné priebežne zaskliť si balkóny, ktoré sa nachádzajú na každom podlaží, čo je reakcia na bratislavské veterné počasie.

mrakodrap-Jaroslav-Novák-TASR

Bez horolezcov

Stavba má viacero praktických riešení, o akých hovoril aj projektový manažér Ľuboš Kaštan:

„Každý byt má svoj exteriér, ktorý je rozdelený na vyhliadkovú a pobytovú časť. Z každej obytnej miestnosti sa tak vieme dostať do exteriéru. Táto štruktúra pomáha tomu, že tá členitosť fasády umožňuje spraviť vonkajšie tienenie so servisom bez použitia horolezcov.“

Mrakodrap má 46 poschodí, pričom najvyššie obývané poschodie je 45, ktoré má podľa Kaštana:

„Podlahu vo výške 151 metrov nad terénom. Celkovo sa tu nachádza 407 bytov.“

Výkop bol urobený do hĺbky 16 metrov, pričom piloty boli do dĺžky 32 metrov, to znamená, že od pôvodného terénu sa základy dostali do hĺbky až 50 metrov. Viac informácií nájdete vo videu, alebo v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS, FB Eurovea

Živé vysielanie ??:??

Televízia