Úvod Novinky Zaujímavosti
Megabuky, zubry aj úplna tma. 8 zaujímavostí o Poloninách
Megabuky, zubry aj úplna tma. 8 zaujímavostí o Poloninách

Megabuky, zubry aj úplna tma. 8 zaujímavostí o Poloninách

Národný park Poloniny sa pýši niekoľkými prvenstvami a unikátmi. Spoznajte ich.

Najmenej navštevovaný, najvýchodnejší, jediné miesto na Slovensku, ktoré je domovom zubra hrivnatého.

To je Národný park Poloniny rozprestierajúci sa nielen na území Slovenska, ale aj Poľska a Ukrajiny. Prečo sa ho oplatí navštíviť?

8 zaujímavostí o Národnom parku Poloniny

Dokumentarista Patrik Paulínyi v pralese Stužica

Národný park Poloniny - konkrétne prales v NPR Stužica navštívil aj dokumentarista a fotograf Patrik Paulínyi.(Zdroj foto: IG Patrik Paulínyi)

  1. Od roku 1998 sa NP Poloniny hrdí Európsky diplomom – prestížnym medzinárodným ocenením pre výnimočné oblasti Európy.
  2. Stužica, Havešová a Rožok - tri pralesy zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO sa nachádzajú na území Národného parku Poloniny.
  3. Najvyššie buky na svete nájdete práve v Národnej prírodnej rezervácii Havešová – buky tú majú výšku kmeňa až 58 metrov (čo je najväčšia výška bukov v celosvetovom meradle).
  4. Návrat do histórie zažijete pri turistike cez Stužicu – tento najväčší komplex bukového pralesa u nás odhalí, ako vyzerali lesy v minulosti. Žijú tu listnatí „matuzalemovia“ – buky, ktorých vek je 220 – 250 rokov.
  5. Zubor hrivnatý – najväčší suchozemský európsky cicavec v počte kusov niečo cez 70 má domov v lesoch Národného parku Poloniny. Nikde inde na Slovensku ho nenájdete.
  6. Úplná tma a Mliečna dráha ako na dlani – to sú žolíky Parku tmavej oblohy Poloniny na hranici s Poľskom a Ukrajinou. Ide o najtmavšiu oblasť Slovenska, z ktorej vidíte Mliečnu dráhu s tisíckami hviezd aj bez ďalekohľadu.
  7. Národný park Poloniny je súčasťou prvej trilaterálnej biosférickej rezervácie na svete – ide o rezerváciu, ktorá sa rozprestiera na území troch štátov: Slovenska, Poľska a Ukrajiny.
  8. Ako uvádza portál venovaný Národnému parku Poloniny je tu niekoľko náučných i turistických chodníkov, cyklotrasy, turistické atrakcie ako Beskydský panteón, najväčšia slovenská vodná nádrž na pitnú vodu Starina, najvyššie položený cintorín z 1. svetovej vojny, či najväčší slovenský prales v spomínanej Národnej prírodnej rezervácii Stužica.
  • Názov Národného parku Poloniny je odvodený od kvetnatých horských lúk nad hornou hranicou lesa – polonín.
  • Rozloha NP Poloniny je 298,05 km2 a založili ho v roku 1997.
Národný park Poloniny navštívil aj fotograf, kameraman a dokumentarista Patrik Paulínyi, ktorého sériu Národné parky Slovenska môžete sledovať v stredu na Dvojke o 20:10 hod.
25 50 75 90
Zdroj: RTVS, NP Poloniny

Živé vysielanie ??:??

Televízia