Úvod Novinky Zaujímavosti
Klenot stredovekých hradov: Spišský hrad a jeho fascinujúca príroda
Klenot stredovekých hradov: Spišský hrad a jeho fascinujúca príroda

Klenot stredovekých hradov: Spišský hrad a jeho fascinujúca príroda

Závrty a škrapy Dreveníka udivujú aj odborníkov.

Od mladšej doby kamennej, teda od roku 5 tisíc pred n. l. má strategický význam pre tu žijúceho človeka národná prírodná pamiatka Spišský hradný vrch (632 m n. m.).

Závrty a škrapy

Dreveník-Milan-Kapusta-TASR

Typické krasové formy závrty a škrapy dotvárajú kolorit unikátnej travertínovej kopy.

Tá svojím objemom na tomto území v takomto mohutnom meradle je podľa vyjadrení zoológa zo Správy Národného parku Slovenský raj Milana Barloga pre Televíkend:

„Unikát aj z celosvetového hľadiska. Toto územie je zapísané v Zozname Svetového dedičstva UNESCO. Podobu Dreveníka si bez vplyvu práce človeka počas tisícky rokov už nevieme predstaviť.“

Barlog-RTVS

Preto aj tunajšie pasenie dobytka má na prírodu podľa Milana Barloga pozitívny dosah:

„Dlhé roky sa tu na škodu prírody nepáslo. Vďaka návratu pasenia vystúpili znova do popredia prírodné hodnoty. Opäť tu nachádzame druhy, o ktorých písali botanici pred stovkami rokov.“

Klenot slovenskej prírody

Rozsiahly hradný komplex vznikol práve vďaka travertínovej kope, ktorá bola za národnú prírodnú pamiatku vyhlásená v roku 1990. Od roku 1993 je v Zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Travertínová kopa stolovej hory vypínajúca sa v nížine Hornádskej kotliny oproti okoliu aj o dvesto metrov obľubujú ako klenot slovenskej prírody najmä skalolezci.

Spišský-hrad-Milan-Kapusta-TASR

Získali na toto územie oficiálny status lezecký areál vďaka 375 lezeckým skalným cestám a variant. Netreba podľa Milana Barloga zabúdať na históriu:

„V minulosti tu bol kameňolom, odkiaľ sa bral materiál na výstavbu aj Spišského hradu.“

V Dreveníku sú mnohé atrakcie ako Peklo, čo sú kamenné skalné útvary chodieb s prevismy a s kolmými stenami, či najviac obdivovaný Kamenný raj.

Mix prírodných hodnôt

Ako vznikali skalnaté atrakcie, vysvetlil Milan Barlog odborne geologicky:

„Krehké bloky travertínu popraskali a zosunuli sa od materského masívu smerom dolu po svahu po klzkom podloží. Za stovky tisícov rokov sa tu v ľadových dobách udržala teplomilná vegetácia. Naopak, v dobách, kedy zaľadnenie ustúpilo, sa tu udržali chladné prvky vegetácie a živočístva v tienitých roklinách a puklinách.“

Tento unikátny mix prírodných hodnôt poznáme ako Dreveník, ktorý má ako vyplýva zo slov Milana Barloga aj ďalšiu atrakciu z konca doby ľadovej:

„Symbolom Dreveníka je jarný kvet poniklec slovenský. Dreveník je najbohatšou lokalitou na svete, kde jeho populácia dosahuje desiatky tisíc rastlín.“

poniklec-Milan-Kapusta-TASR

Poniklec slovenský je ohrozenou rastlinou, ktorej zber je zákonom chránený. Najlepšie ho môžeme obdivovať práve v prírode.

Spišský-hrad-RTVS

Viac sa o hodnotách Dreveníka dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia