Úvod Novinky Zaujímavosti
Veľkosť nosa máme od neandertálcov a chlad nám ho predlžuje
Veľkosť nosa máme od neandertálcov a chlad nám ho predlžuje

Veľkosť nosa máme od neandertálcov a chlad nám ho predlžuje

Do múzea praveku vstupujete bosí.

Podľa britského denníka Independent nový výskum naznačuje, že dĺžku našich nosov ovplyvňuje genetický materiál zdedený od neandertálcov.

Štatistický genetik Kaustubh Adhikari z University College London (UCL), spoluautor štúdie vo vedeckom časopise Communications Biology vysvetlil:

„Zistili sme, že istá časť DNA zdedená od neandertálcov ovplyvňuje našu tvár. Mohlo to byť užitočné pre našich predkov, pretože sa to odovzdávalo po tisíce generácií.“

Pre výskum vedci použili údaje od viac ako 6.000 ľudí z Brazílie, Kolumbie, Čile, Mexika a Peru so zmiešaným európskym, indiánskym a africkým pôvodom.

neandertálec-Pavol-Remiaš-TASR

Genetické informácie sa porovnávali s fotografiami ich tvárí.

Vedci skúmali vzdialenosti medzi špecifickými bodmi na tvárach, aby zistili, ako sú rôzne črty spojené s prítomnosťou rôznych genetických markerov.

Identifikovali 33 oblastí genómu spojených s črtami tváre.

Najmä v oblasti genómu nazvanej ATF3 malo veľa ľudí s indiánskymi predkami (aj ľudia s východoázijskými predkami v inej skupine) genetický materiál zdedený od neandertálcov.

Podľa vedcov to prispelo k predĺženiu ich nosa.

Nos pomáha pri regulácii teploty a vlhkosti vdychovaného vzduchu a dlhšie nosy sú preto podľa vedcov vhodnejšie v chladnejšom podnebí.

Zdedený gén

nos-Pavol-Remiaš-TASR

Vedci hovoria, že táto oblasť má znaky prirodzeného výberu, čo naznačuje, že poskytuje ľuďom s týmto genetickým materiálom istú výhodu.

Profesor Čching Li z univerzity Fu-tan v Šanghaji si myslí:

„Rôzne tvarované nosy môžu byť vhodné pre rôzne podnebia, v ktorých žili naši predkovia. Gén, ktorý sme identifikovali, mohol byť zdedený od neandertálcov, aby pomohol ľuďom prispôsobiť sa chladnejšiemu podnebiu, keď sa naši predkovia odsťahovali z Afriky.“

Väčšina genetických štúdií ľudskej diverzity skúmala gény Európanov.

Kde skutočne žil

Ďalší člen vedeckého tímu Andres Ruiz-Linares z Univerzity Aix Marseille dodal:

„Rôznorodá vzorka latinskoamerických účastníkov štúdie rozširuje dosah jej výsledkov a pomáha nám lepšie pochopiť genetiku všetkých ľudí.“

V Bojniciach nájdete nezvyčajné Múzeum praveku Slovenska.

Tu v centre mesta v neveľkej Prepoštskej jaskyni praveký človek neandertálskeho typu pred asi 70-tisíc rokmi skutočne žil.

Nájdete tu rôzne vzácne nálezy, ale aj pokusy o rekonštrukcie tvárí a nosov neandertálskych predkov na našom území.

Dozviete sa o tom aj z podcastu Rádia Slovensko z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

nohy-Simona-Ivančáková-TASR

Zážitková návšteva

Návšteva bojnického múzea je zážitková, keďže doň môžete vstúpiť bosí.

Pocítite to, čo pravekí ľudia pri chôdzi po rôznych prírodných materiáloch, akými sú tu pripravený štrk, drevo, šišky, kameň, či kôra.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia