Úvod Novinky Zaujímavosti
Slováci žijú s rodičmi aj po tridsiatke. Mamahotel alebo nutnosť?
Slováci žijú s rodičmi aj po tridsiatke. Mamahotel alebo nutnosť?

Slováci žijú s rodičmi aj po tridsiatke. Mamahotel alebo nutnosť?

V tretine rodinných domácností zostávajú žiť mladí ľudia, ktorí nie sú závislí od rodičov. Dôvodom nie je iba pohodlie.

Vyplýva to z najnovšieho sčítania slovenského obyvateľstva. Ide najmä o mladých ľudí, ktorí sú starší ako 25 rokov. Odlet z rodičovského hniezda však odkladá aj mládež medzi 16. a 24. rokom života, ktorá už je ekonomicky aktívna.

Všetky tie hlavné prechody do dospelosti, čiže ukončenie vzdelávania, nájdenie si stabilného partnera, kúpenie bytu... toto všetko sa odkladá,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko demograf Branislav Šprocha.

sťahovanie

Nízke mzdy, vysoké ceny

Dôvody sú rôzne. Medzi hlavné však patria nízke mzdy či stúpajúce ceny nehnuteľností a prenájmov. Pre mladých ľudí je preto ekonomicky výhodné zostať pod jednou strechou s rodičmi. Mnohí z nich si však vlastné bývanie ani nemôžu dovoliť.

Priemerný Slovák či Slovenka tak opustí rodičovské hniezdo okolo 31. roku života. Podľa štatistík Eurostatu patríme medzi tri krajiny, v ktorých mladí ľudia žijú s rodičmi najdlhšie.

Ešte dlhšie žijú s rodičmi Chorváti, ktorí sa sťahujú až keď dovŕšia 33 rokov. Naopak, Fíni a Švédi sa osamostatňujú v priemere pred dovŕšením 20. roku života.

25 50 75 90
FOTO: Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia