Úvod Novinky Zaujímavosti
Váľajú sa vám doma staré obrazy? Môžu mať hodnotu aj tisíce eur
Váľajú sa vám doma staré obrazy? Môžu mať hodnotu aj tisíce eur

Váľajú sa vám doma staré obrazy? Môžu mať hodnotu aj tisíce eur

Nechajte si poradiť, čo robiť a ako postupovať. Diela, ktoré ste zdedili, môžu byť hodnotnejšie, ako si myslíte.

Pri prvom kontakte s obrazom je potrebné všimnúť si celú kompozíciu diela, rovnako aj farebnosť a ďalšie veci, ktoré pomôžu identifikovať prácu autora.

Ak má umelecké dielo aj podpis toho, kto ho vytvoril, veľmi nám to napomáha a rovnako môžeme siahnuť aj po literatúre so signatúrami...

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Každý štát má zoznam umelcov, ktorých podpisy sú dostupné a overiteľné. Môže sa však stať, že jeden autor používa podpisov viac.

Neurobte chybu, ktorú robí väčšina

Ak sa vám náhodou doma podarí nájsť nejaký starší obraz, neurobte chybu, ktorá sa opakuje veľmi často. Ľudia ho zvyknú odfotiť, zverejniť na internete a ešte aj doplniť svoju adresu.

Potom sa začnú ozývať rôzni kupci či priekupníci, pričom ich úmysel nemusí byť stále čistý. A veľmi často sa stáva, že laici predajú obraz veľmi výhodne a lacno.

Ak sa vám na povale či v pivnici váľajú staré obrazy po predkoch a neviete, čo s nimi, navštívte znalcov alebo galériu, kde vám pomôžu a usmernia, ako ďalej...

Reportáž priniesla Televízna Regina, ktorú môžete sledovať každý pracovný deň podvečer na Dvojke, dostupná je vśak aj v našom online archíve.

25 50 75 90
Zdroj foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia