Úvod Novinky Zaujímavosti
Prekvapivé zistenie vedcov. Našli protijed k muchotrávke zelenej?
Prekvapivé zistenie vedcov. Našli protijed k muchotrávke zelenej?

Prekvapivé zistenie vedcov. Našli protijed k muchotrávke zelenej?

Protilátkou by mohla byť dobre známa látka.

Otrava muchotrávkou zelenou sa až doposiaľ liečila vypumpovaním žalúdka. Táto huba patrí medzi najnebezpečnejšie, pretože obsahuje mix viacerých jedov.

Už jedna plodnica dokáže otráviť až dvoch dospelých ľudí. Zároveň je ľahko zameniteľná s inými, jedlými hubami, vysvetlil v Rádiu Slovensko Rado Tomeš.

výskumníčka.png

Bežne používaná látka

Otrava hubami ročne zabije stovky ľudí. A práve muchotrávka zelená je zodpovedná za 90 % všetkých úmrtí. Aj preto vedci dlhé roky hľadajú účinnú protilátku.

Nádej na liečbu teraz priniesli výskumníci z Univerzity Sun Yat-sen. Tí sa zamerali na najsilnejší jed zvaný alfa-amanitín. Výskum ich doviedol k látke, ktorá je vo vedeckom a najmä medicínskom prostredí dobre známa.

Ide o farbivo indocyanínová zeleň (ICG), ktoré sa bežne používa v rámci získavania a spracúvania klinického obrazu. Vedci látku najprv otestovali na pečeňových bunkách a následne na myšiach, ktoré otrávili.

Z neliečených myší prežila sotva štvrtina. Z tých, ktorým bolo podané ICG, prežila viac než polovica. A pretože ide o schválenú látku, vedci ju môžu ihneď otestovať v klinickej štúdii na pacientoch.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia