Úvod Novinky Zaujímavosti
Na Fest Anči budú Websterovci, aj dinosaurus, čo nevie hrať basketbal
Na Fest Anči budú Websterovci, aj dinosaurus, čo nevie hrať basketbal

Na Fest Anči budú Websterovci, aj dinosaurus, čo nevie hrať basketbal

Prehliadku filmov vyhodnotia detské poroty udelením ceny o najlepší animák.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča pripravil pestrý filmový program nielen pre najmenších.

Pre Rádio Devín povedala Jarmile Vitovičovej výkonná riaditeľka Študentského fóra Nina de Gelder aj o spolupráci mladých tvorcov:

„Okrem prehliadky toho najnovšieho a najlepšieho zo slovenskej a svetovej animácie sa festival snaží o budovanie komunity animátorov v rámci Slovenska, ale aj v rámci regiónu a Európy.

Podhubie študentov a pedagógov

šarkan-film-smrť-FB

Vzniká tak podhubie na sieťovanie pedagógov a študentov v oblasti animátorskej tvorby. Nina de Gelder dodala, že v rámci festivalu si spolu so študentmi a pedagógmi zo škôl v Európe vymenia vzájomné skúseností:

„Táto výmena nie je teoretická, ale ide o praktické zručnosti ako pri výrobe animovaného filmu, tak potom aj jeho distribúcie. To je vlastne podstata Študentského fóra, ktoré je pevnou súčasťou Fest Anči už druhý rok.“

Študentské fórum na Fest Anči. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Študenti a pedagógovia z Nórska, Islandu, Chorvátska, Estónska a Česka spolu s ich kolegami zo slovenskej Vysokej školy muzických umení podľa Niny de Gelder zistia aj to, ako funguje prepojenie animátorských škôl a distribučnej filmovej siete z ďalších kútov Európy:

„V rámci diskusii vystúpia totiž predstavitelia distribučnej spoločnosti z Francúzska, ktorí majú skúsenosti s distribúciou tamojších autorských snímkov z animátorských škôl.

Zároveň najmenší diváci zo základných škôl môžu na Fest Anči osláviť začiatok letných prázdnin pri sledovaní filmových projekcií a divadelných predstavení.

V meste pod Dubňom uvidia od 29. júna do 2. júla deti veľa zaujímavého, lebo ako organizátori avizovali:

„Špeciálne festivalová nedeľa sa bude niesť v znamení detského programu v Mestskom divadle Žilina.“

Pestrý filmový program

Websterovci-RTVS

Deti a ich rodičia si prídu na svoje počas trvania celého festivalu. Filmový program si budú môcť vychutnať v rámci viacerých súťažných i nesúťažných sekcií, lebo podľa organizátorov Fest Anči:

„Detskému divákovi chceme prostredníctvom nich prezentovať animovanú tvorbu, ktorú bežne nevidí na obrazovkách televízie či v komerčných multiplexoch. Animovaná tvorba, to nie je len Pixar a Disney, ale aj autorská animácia.“

V medzinárodnej súťaži krátkych animovaných filmov pre deti uvedie osem originálnych titulov, ktoré ich tvorcovia vytvorili v priebehu posledných dvoch rokov.

Jedným z nich je vtipný príbeh T-Rex nemeckej režisérky Julie Ocker o dinosaurovi, ktorý nevie hrať basketbal.

Švajčiarsky krátky film Jazierko zas predstaví nepoznaný svet obyvateľov jedného (ne)obyčajného rybníka.

Premietnu aj estónsky film Repka, prerozprávanie známej slovanskej rozprávky o ťahaní.

O víťazovi rozhodnú najmenší

Filmy pre deti premietne festival aj pár dní pred svojím začiatkom, konkrétne v utorok a stredu.

Do tohto programu s lektorskými úvodmi a workshopmi sa zapoja triedy 1. stupňa základných škôl zo Žiliny a okolia. Žiaci následne hlasovaním určia víťaza ocenenia Anča Award v kategórii Najlepší detský krátky animovaný film.

Na detských divákov čakajú aj dve sekcie nesúťažných filmov, ktoré sa nezmestili do hlavnej súťaže. Premietnu napríklad humornú snímku o huňatej bielej mačke, ktorá zo všetkého najviac túži po tom, aby našla to najpohodlnejšie miesto na oddych v celom vesmíre.

Deti sa môžu tešiť aj na malý svet pod našimi nohami a ich nových kamarátov dopravné značky.

Websterovci_kniha-1.jpg

Fest Anča premietne aj blok slovenských animovaných filmov študentov VŠMU v Bratislave pri príležitosti 30. výročia vzniku Ateliéru animovanej tvorby.

Deti uvidia snové cirkusové predstavenie, lesné zvieratká, školskú návštevu múzea, ale aj netradičný príbeh o Červenej čiapočke.

Do festivalovej ponuky zaradili aj celovečernú snímku Kataríny Kerekesovej Websterovci vo filme.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia