Úvod Novinky Zaujímavosti
Dokážem to je dokumentárna séria detských filmov z 12 krajín na pôde RTVS
Dokážem to je dokumentárna séria detských filmov z 12 krajín na pôde RTVS

Dokážem to je dokumentárna séria detských filmov z 12 krajín na pôde RTVS

Zástupcovia z 12 televíznych organizácií Európskej vysielacej únie predstavili svoje príbehy.

Počas dvoch dní, 28. - 29. septembra 2023, hostila RTVS v priestoroch Slovenského rozhlasu medzinárodné pracovné stretnutie účastníkov projektu EBU (Európskej vysielacej únie) „Eurovision Kids Documentary Serie ” k detskej dokumentárnej sérii „I can Do It“ (Dokážem to).

Finálna podoba detských dokumentov

Štofaník-RTVS

Podujatia sa zúčastnili zástupcovia z členských televíznych organizácií EBU z dvanástich krajín: Cyprus, Grécko, Nemecko, Írsko, Taliansko, Japonsko, Čierna Hora, Portugalsko, Škótsko, Srbsko, Slovinsko, Slovensko.

Stretnutie otvoril svojim príhovorom riaditeľ sekcie programových služieb STV Vincent Štofaník.

Dramaturgovia, režiséri, producenti a ďalší zástupcovia z 12 členských televíznych organizácií EBU (Európskej vysielacej únie) sa stretli na pôde RTVS v budove Slovenského rozhlasu pri príležitosti prezentácie finálnej podoby dokumentov z detskej dokumentárnej série „I Can Do It“ (Dokážem to), ktorá je spoločným projektom členov EBU.

Séria 15-minútových dokumentárnych filmov ukazuje odvahu a odhodlanie hlavných hrdinov, ktorí svojím rozprávaním príbehu z pohľadu dieťaťa dovoľujú nahliadnuť do ich životov.

EBU-diskusia-RTVS

Kvalitné a originálne dokumenty z reálneho života sú určené pre detských divákov vo veku 10 až 12 rokov, a v roku 2023 a predstavujú príbehy detí z 12 krajín - Cypru, Grécka, Nemecka, Írska, Talianska, Japonska, Čiernej Hory, Portugalska, Škótska, Srbska, Slovinska a Slovenska.

Šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko k tomu povedal:

Projekt EBU „I can do it (Dokážem to)“ je séria dokumentárnych filmov pre deti, ktorá má dlhoročnú tradíciu. RTVS sa do tohto projektu úspešne zapojila minulý rok. Na obrazovku sme okrem nášho filmu priniesli ďalších jedenásť dokumentov z Európy a Japonska. Mali veľmi pozitívnu odozvu a zaujali aj našich divákov."

Tento rok sme sa do projektu zapojili opäť. Workshop na pôde RTVS, ktorého sa zúčastnia tvorcovia z Európy a Japonska, je veľmi dôležité stretnutie, je propagáciou RTVS v zahraničí a potvrdenie toho, že verejnoprávna televízia kladie dôraz na kvalitnú detskú tvorbu a prináša detskému divákovi obsah, ktorý na iných platformách nenájde. Ide o portréty detí, ktoré sa nevzdávajú a dokážu prekonať ťažké situácie alebo si splnia svoje sny.“

V roku 2023 sa RTVS do projektu zapája televíznym dokumentom „Matúš sa bojí výšok“.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia