Logo Pečie celé Slovensko

FAQ

Prečítajte si najčastejšie otázky o najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko.

1. Kedy RTVS odvysielala prvú sériu Pečie celé Slovensko?

RTVS odvysielala prvú sériu pekárskej šou na Jednotke na jeseň v roku 2021.


2. Kde sa natáča Pečie celé Slovensko?

Všetky tri série pekárskej šou sa natáčajú v prekrásnom areáli kaštieľa Theresia Chateau v Bernolákove.


3. Kto pripravil dizajn pekárskeho stanu?

Dizajn stanu pripravil architekt Dano Šichman.


4. Koľko týždňov trvalo Pečie celé Slovensko 1?

Desať týždňov a nasledovali dva špeciály (vianočný a silvestrovský).


5. Koľko finalistov súťaží v Pečie celé Slovensko?

Cez kastingy sa do pekárskej šou dostane 12 finalistov.


6. Kto sa stal víťazom Pečie celé Slovensko 1?

Majstrom pekárom sa stal Miroslav Miňo Macuľa.


7. Kto vyhral Pečie celé Slovensko 2?

Majsterkou pekárkou sa stala Lucia Gyenesová.


8. V čom sa líšila druhá séria od prvej?

V druhej sérii v prvom kole nikto nevypadol. V prvej vypadol ako prvý pekár Štefan.


9. Ktorí pekári boli vo finále Pečie celé Slovensko 1?

Finalistami prvej série boli Miňo Macuľa, Alena Sabolová a Lucia Piterka.


10. Ktorí pekári boli vo finále Pečie celé Slovensko 2?

Vo finále druhej série pekárskej šou boli Janka Baňáková, Anička Borošová a Lucia Gyenesová.


11. Kto moderuje Pečie celé Slovensko?

Moderátormi šou sú Milan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača.


12. Kto sú porotkyne šou?

Pekárske výkony súťažiacich hodnotia, radia a usmerňujú cukrárky Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová.


13. Kto je režisérom všetkých troch sérií Pečie celé Slovensko?

Na režisérskej stoličke sedí už tretiu sezónu Jeffo Minařík.


14. Kedy RTVS odvysielala druhú sériu Pečie celé Slovensko?

Druhá séria pekárskej šou pritiahla divákov RTVS k obrazovkám Jednotky na jeseň 2022.


15. Kedy je naplánovaný štart tretej série najsladšej šou RTVS?

Tretia séria príde na obrazovky Jednotky opäť na jeseň 2023, už v nedeľu 1. októbra 2023 začne celé Slovensko opäť piecť.


16. Koľko kôl je pripravených pre finalistov tretej série Pečie celé Slovensko?

Pre finalistov je pripravených 11 súťažných kôl.


17. Z akých výziev sa skladá každá epizóda pekárskej šou?

V každej epizóde si pekári preveria svoje zručnosti v troch výzvach: osobnej, technickej a kreatívnej.


18. Prečo mali súťažiaci dva dni na sebe oblečené to isté?

Tvorcovia sa snažili zabezpečiť, aby vizualita každého dielu bola jednotná, preto súťažiaci mali rovnaké oblečenie obidva dni.


19. Mohli si súťažiaci vybrať, čo budú mať oblečené?

Súťažiaci konzultovali výber outfitov s profesionálnou kostymérkou, ale mali oblečené svoje veci, v ktorých sa cítili príjemne.


20. Mohli si recepty súťažiaci nacvičiť dopredu?

Na osobné a kreatívne výzvy mali súťažiaci možnosť pripraviť sa doma. Prinášali tak do relácie svoje výnimočné domáce recepty a vlastné postupy. Technické výzvy sa dozvedali až priamo na mieste.


21. Mali súťažiaci recepty počas celého pečenia pri sebe alebo si ich museli pamätať?

Recepty si súťažiaci mohli priniesť so sebou, hoci často vedeli niektoré postupy aj spamäti.


22. Kde bývali súťažiaci a kde sa natáčala šou?

Súťažiaci počas účinkovania bývali v nádhernom kaštieli Theresia Chateau v Bernolákove, kde sa aj odohrávala šou.


23. Aká bola / je výhra?

Víťaz/ka získal výnimočný titul Majster pekár alebo Majsterka pekárka , ktorý mu otvoril dvere k profesionálnemu pôsobeniu v cukrárskom odbore.

V prvej sérii získal víťaz Miňo Macuľa aj prestížnu mesačnú stáž u Natache Pacal, darčeky do kuchyne od partnerov programu a priestor v médiách.


24. Videli sa s rodinami počas natáčania?

Víkendy súťažiaci trávili doma so svojimi blízkymi.


25. Ako to mali súťažiaci vyriešené s prácou počas natáčania?

Väčšina súťažiacich si vzala dovolenku, alebo sa v práci dohodla na inom režime počas nakrúcania. V dohode so zamestnávateľom pomáhala aj produkcia šou.


26. Nemohlo sa stať, že niečo naozaj nedokázali upiecť?

Nemohlo, k technickej výzve mali vždy recept a na ostatné výzvy sa mohli pripraviť vopred a priniesť si so sebou svoje recepty.


27. Stal sa počas šou nejaký úraz?

Iba bežné kuchynské rezné rany a popáleniny od horúcich plechov, ktoré ihneď vyriešili zdravotníci, ktorí boli stále prítomní.


28. Bol v súťaži okrem porotkýň niekto ako poradca či garant ich receptov?

Odbornou poradkyňou bola cukrárka Natacha Pacal, ktorá mala na starosti celé cukrárske zákulisie šou. S ňou sa súťažiaci mohli radiť počas prípravy aj celej doby nakrúcania.


29. Ak mali súťažiaci vymyslené špeciálne ingrediencie či pomôcky pri pečení a zdobení, zabezpečili si ich sami?

V prípade, že mali doma tieto pomôcky, s ktorými radi robili, mohli si ich priniesť. Ak potrebovali čokoľvek výnimočné, zabezpečila to produkcia.


30. Ako prebiehajú kastingy?

Prvá fáza kastingov prebieha telefonicky, v ďalšej sa tvorcovia šou stretávajú s kandidátmi osobne, rozprávajú sa s nimi a ochutnávajú ich výrobky. Ide o príjemný rozhovor o pečení, životných príbehoch a snoch.


31. Vedeli súťažiaci pred začiatkom šou piecť na takej vysokej úrovni, na akej piekli v posledných kolách?

Pečie celé Slovensko je šou zameraná na to, aby sa každý súťažiaci mohol učiť a zlepšovať. V tom pomáhala naša odborníčka Natacha Pacal a porotkyne Petra s Jožkou.

Pri väčšine súťažiacich bol od kastingov až po finále viditeľný neuveriteľný progres. Ľudia sa preto nemusia báť, že nie sú na úrovni Miňovej trojposchodovej torty z finále – aj on sa tam musel prepracovať.


32. Kto sa staral o súťažiacich mimo kamier (ubytovanie, program, make up, vizáž, ...)?

Súťažiaci mali k dispozícii tím, ktorý sa staral, aby im počas nakrúcania nič nechýbalo. Produkcia zabezpečovala ubytovanie a stravovanie, food team konzultácie receptov a práce v kuchyni, a o vizuál sa staral tím vizážistov a stylistov.


33. Kto vyhral Pečie celé Slovensko 3?

Tretiu sériu najsladšej šou RTVS v roku 2023 vyhrala študentka Tímea Strnálová.