Logo Pečie celé Slovensko

Brnenská torta podľa Miňa

Brnenská torta

Kreatívna výzva

Recepty od Miňa

Ingrediencie

Cesto 1

  • 5 vajec
  • 200g kryštálového cukru
  • 0,05l olej
  • 0,05l voda
  • Polka prášku do pečiva
  • 100g polohrubá múka
  • 100g hladká múka

Cesto 2

  • 8 vajec
  • 320g kryštálový cukor
  • 0,1l olej
  • 0,1l voda
  • 160g polohrubá múka
  • prášok do pečiva

Plnka

  • 5 vajec
  • 300g kryštálový cukor
  • 200g čokoláda 52%
  • 700g maslo

Malinový džem na potretie

  • 400g mrazené maliny
  • 50g práškový cukor

Plnka na potretie torty (swiss merinque)

  • 250g maslo
  • 180g kryštálový cukor
  • 110g vaječné bielka
  • 100g kakao

Na ozdobenie

  • 150g čerstvé maliny
  • Zlatá prášková farba
  • bielkové pusinky (2 bielka+kryš.cukor, 45g práškový cukor)
  • 200g isomalt + červená farba

Postup

    1. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého potom pridáme (zašľaháme) žĺtka
    2. Potom pridáme olej a vodu, a na koniec múku s práškom do pečiva. Prelejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, 20-25 min.
    3. Pripravíme si druhý korpus na roládu. Postup rovnaký ako pri korpuse na tortu, len ho rozdelíme na dve časti do obdĺžnikových plechov. Pečieme pri 180 stupňoch, 15 min.
    4. Pripravíme si plnku. Vajcia a cukor šľaháme nad parou, pridáme čokoládu a šľaháme do zhustnutia, potom odstavíme a vychladíme
    5. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne zašľahávame vaječnú zmes
    6. Sirup na kropenie torty si pripravíme zo šťavy malín+cukor+voda
    7. Vychladnutý tortový korpus si rozrežeme na polovicu
    8. Spodný korpus pokropíme sirupom, potrieme malinovým džemom a trochou krému
    9. Obdĺžnikový korpus pokropíme sirupom, potrieme džemom a nakoniec pridáme rozmrazené maliny
    10. Plát si rozrežeme na 5 častí (pásov). Pásy rolujeme postupne do veľkej rolády, ktorú následne položíme na tortový korpus.(pokryje celý korpus torty)
    11. Vrchnú časť tortového korpusu pokropíme sirupom, potrieme džemom a plnkou a preklopíme ho na roládu. Môžeme trocha zaťažiť
    12. Spravíme si swiss merinque: bielka s cukrom metličkou miešame nad parou, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor, odstavíme a šľaháme, pokým nebude sneh krásne lesklý a tuhý. Do vychladeného snehu zašľaháme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladka. Pridáme kakao
    13. Celú tortu potrieme krémom (swiss cream), uhladíme. Z isomaltu si urobíme červený kalich do ktorého dáme čerstvé maliny a pusinky. Tortu ešte pofŕkame zlatou farbou

Miňo

Vyštudoval hotelovú akadémiu a absolvoval aj barmanský kurz. Jeho najväčšou vášňou je však pečenie. Základy získal od svojej babičky a mamy. Veľa tiež čerpá práve z tradičných babkiných receptov, ktoré ozvláštňuje svojou kreativitou.

Pozrieť si Miňove recepty