Logo Pečie celé Slovensko

Beňušská košeľa od Miňa

Torta Beňušská košeľa

Kreatívna výzva

Recepty od Miňa

Ingrediencie

Korpus

  • 8 vajec
  • 320g kryštálový cukor
  • 320g polohrubá múka
  • 1 prášok do pečiva
  • 5cl olej
  • 5cl voda
  • 30g kakao

Plnka – orechová

  • 150g orechy mleté
  • 5cl/100ml rum
  • 100g pr. cukor
  • 0,1l voda
  • 160g polohrubá múka
  • Prášok do pečiva

Plnka 2

  • 1/3 základ
  • 80g vlašské, mleté, opražené orechy

Sirup

  • 200ml voda
  • 30g kr. cukor
  • 4cl rumu
  • 200g ríbezľový džem

Plnka – základ

  • 700g maslo
  • 300g práškový cukor
  • 0,5l mlieko
  • 1 pudingový prášok
  • 2 žĺtky
  • 2 vanilkové cukry

Plnka 1

  • 1/3 základ
  • 50g rozpustená čokoláda (tmavá)

Plnka 3

  • 1/3 základ
  • 3ks čerstvé banány

Zdobenie

  • 1,5kg biela poťahovka
  • 150g červená poťahovka
  • 2 bielka
  • 500g práškový cukor
  • Farby (červená, ružová, zelená, bordová)

Postup

    1. Bielka vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej
    2. Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva
    3. Zmes rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao
    4. Nalejeme ich na plech vymastený a vysypaný múkou
    5. Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 – 20 minút
    6. Sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rum
    7. Plnky – základná – z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingového prášku si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom
    8. Plnku si rozdelíme na tri časti
    9. Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme
    10. Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú
    11. Po vychladnutí korpusov, oba prerežeme vodorovne na dve časti
    12. Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou. Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou
    13. Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb

Miňo

Vyštudoval hotelovú akadémiu a absolvoval aj barmanský kurz. Jeho najväčšou vášňou je však pečenie. Základy získal od svojej babičky a mamy. Veľa tiež čerpá práve z tradičných babkiných receptov, ktoré ozvláštňuje svojou kreativitou.

Pozrieť si Miňove recepty